Krimi26. september 2020

Er du gyserfilm-fan? Så har du lettere ved at komme gennem coronaen

Danske og amerikanske forskere peger på, at man er bedre mentalt rustet til en verdensomspændende pandemi, hvis man nyder en god gammeldags gyserfilm i ny og næ
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/megaemcdtweife028_406210.jpg
 Foto: MEGA

Måske går du allerede rundt og synes, at gyserfans er lidt mere hardcore end alle andre.

Men vidste du, at man med al sandsynlighed også klarer sig bedre igennem svære tider – som eksempelvis coronapandemien – hvis man er til de mørke film med de voldsomme chokeffekter?

Det peger forskere fra både Danmark og USA ifølge magasinet Vice nu på.

I et netop udgivet studie, Personality and Individual Differences, som er tilgængelig på ScienceDirect, har de undersøgt 310 deltageres filmsmag og sammenholdt den med deres individuelle evne til at holde hovedet højt midt i en skræmmende hverdag.

Resultaterne viste, at deltagere der beskrev sig selv som gyserfans, og som ofte ”beskæftiger sig med uhyggelige, fiktive fænomener”, oplever lavere niveauer af psykologisk stress og bekymring end dem, der var mere tiltrukket af andre film– og seriegenrer.

”Selvom de fleste mennesker, der går ind og ser en uhyggelig film, gør det mest for at lade sig underholde, så giver skræmmende film masser af læringsmuligheder. Fiktion giver folk mulighed for at udforske en forstillet verden, hvor de for eksempel lærer at undslippe farlige rovdyr, navigere i uvante sociale situationer og øve sig på at læse andre mennesker,” lyder det blandt andet i studiet.

Udforsk følelser uden fare

Gyserfilmene er med andre ord en mulighed for at møde de negative følelser, uden det skal koste dig dit ve og vel, lyder forklaringen, som blandt andre danske Jens Kjelgaard-Kristiansen og Mathias Clasen fra Aarhus Universitet har været med til at finde frem til.

”At opleve negative følelser i sikre omgivelser, som eksempelvis undervejs i en gyserfilm, kan hjælpe individer med at finpudse strategier til at håndtere frygt. Det kan hjælpe til mere roligt at kunne håndtere frygtindgydende situationer ude i det virkelige liv.”

Udover at undersøge fans af de traditionelle horrorfilm, opdagede forskerne også en særlig egenskab blandt folk, der er til såkaldte ”prepper”-film.

Altså den slags der omhandler zombieangreb, fremmede invasioner, eller i det hele taget apokalyptiske tilstande.

Deltagere der nød disse genrer var langt bedre mentalt forberedte på det psykiske pres, der kan opstå, når verden trues af et omfattende sygdomsudbrud. De oplevede langt færre negative følelser og forstyrrelser i deres liv.

Det uhyggelige er interessant

Hovedforfatter på studiet, Coltan Scrivner, fortæller til Vice, at disse mennesker har overskud til at se positivt på en ellers skræmmende situation, som den vi alle oplever lige nu, fordi finder pandemier interessante og ønsker at lære, hvordan det påvirker verden.

- Det her betyder selvfølgelig ikke, at de render rundt og nyder pandemien, men blot at de er i stand til at finde noget spændende ved den, selvom den er frygtelig, fortæller han.

Videoen til denne artikel er efterfølgende fjernet fra YouTube

Men hvis du nu allerede er ved at finde ”28 weeks later” frem fra gemmerne, for mentalt bedre at kunne klare dig gennem krisen, så stop lige en halv – især hvis du ikke i forvejen er udpræget gyserfan.

Scrivner påpeger nemlig, at det nok ikke dur, hvis man simpelthen er for skræmt af denne type historier. Faktisk kan det have den modsatte effekt.

- Måske er det også bedst at se film, som er uhyggelige for dig, og ikke nødvendigvis betragtet som det mest uhyggelige i generel forstand, siger han, før han fortsætter:

- Hele pointen er, at du skal lære at acceptere følelserne angst og ubehag, og så på den måde lære at overvinde dem.

Sponsoreret indhold