Over 100 års strid blusser op: Kan føre til krig

Den militære optrapning mellem Thailand og Cambodja ved grænsen mellem de to lande kan udvikle sig til en reel krig.
Det siger Thailands fungerende premierminister, Phumtham Wechayachai, til journalister fredag morgen.
Indtil videre har der været tunge våben involveret i kampene, siger han. Det specificeres ikke yderligere.
Siden sammenstødene brød ud torsdag, har de to lande beskyldt hinanden for at have angrebet først. Torsdag lukkede Thailand alle grænseovergange til Cambodja som følge af kampene.
Thailands militær fordømte tidligere fredag Cambodjas brug af langtrækkende våben til at ramme civile områder.
Landet beskyldte desuden Cambodja for at begå, hvad det betegnede som barbariske handlinger, som "meningsløst har kostet adskillige uskyldige civile livet og såret dem".
Thailands sundhedsministerium har oplyst, at 15 thailandske personer er døde som følge af sammenstødene.
138.000 civile skulle desuden være blevet evakueret fra grænseområder mellem landene, oplyser myndighederne ifølge nyhedsbureauet AFP.
En cambodjansk myndighed, som varetager landminer, har beskyldt Thailands militær for at bruge et stort anal klyngebomber. Den udtrykte desuden bekymring over, hvad den betegnede som en alvorlig krænkelse af humanitære bestemmelser.
Myndigheden henviste til en militær rapport, som tidligt fredag angiveligt viste, at et stort antal klyngebomber blev anvendt to gange inden for 90 minutter i Preah Vihear-provinsen ved grænsen til Thailand.
Den beskyldning har Thailands udenrigsministerium ikke umiddelbart reageret på.
Thailand og Cambodja har i over 100 år kæmpet om suverænitet over den 817 kilometer lange grænse. Konflikten kredser især om suverænitet over blandt templer i grænseområderne.
De seneste måneder har stemningen mellem de to lande været anspændt, fordi de to landes hære har mobiliseret sig ved grænsen.
Den 28. maj blev en cambodjansk soldat dræbt, og den 16. juli blev tre thailandske soldater såret, efter at landminer detonerede.
Torsdag førte det så til skududvekslinger, og kampene har stået på siden.
Fredag formiddag oplyser talsperson for Thailands udenrigsministerium Nikorndej Balankura, at landet er klar til at løse konflikten via diplomatiske kanaler, hvis Cambodja også ønsker det.
Talspersonen peger på Malaysia som en eventuel mægler mellem landene.