Kendte12 timer siden

Frederik Haun og Morten Kjeldgaard jubler: - Fuldstændig vanvittigt

Populært borgerforslag vil gøre det lovligt for sundhedspersonale at hjælpe ved altruistisk surrogatmorskab. Det får glæden frem hos det danske kendispar
Morten Kjeldgaard og Frederik Haun sammen med Nanna, der fødte parrets tvillingerne, og hendes mand.
Morten Kjeldgaard og Frederik Haun sammen med Nanna, der fødte parrets tvillingerne, og hendes mand.
 Foto: Kaspar Wenstrup

Et borgerforslag om at sundhedsfagligt personale skal kunne hjælpe ved befrugtning i forbindelse med såkaldt altruistisk surrogati har rundet 50.000 underskrifter.

Det betyder, at forslaget skal tages op i Folketinget. Det oplyser Folketinget selv i en nyhed på sin hjemmeside.

Altruistisk surrogati, som også omtales som altruistisk surrogatmorskab betyder, at en kvinde bærer og føder et barn for et barnløs par uden at tjene penge på det.

Forslaget kan dog først tidligst fremsættes i Folketingssalen 7. oktober, hvor det næste folketingsår begynder.

Borgerforslaget blev offentliggjort 2. juni og nåede de 50.000 underskrifter onsdag.

Forslaget er stillet af syv kvinder - heriblandt Nanna Brandt, der i offentligheden er kendt, fordi hun er den rugemor, som fødte kendsparret Morten Kjeldgaard og Frederik Hauns tvillingepiger.

Deres rejse kunne følges i DR-programmet "Far, far & børn”.

- Jeg håber, at vores forslag gør, at man netop kan få rådgivning og vejledning i Danmark. Det var en hård proces at være igennem, da jeg var i USA, siger hun til TV 2, hvor hun kalder det "helt skørt", at det ikke er tilladt i Danmark.

Frederik Haun og Morten Kjeldgaard, der især er kendt fra henholdsvis "Den store bagedyst" og "Vild med dans", jubler på Instagram over, at målet er nået.

- 50.000 stemmer!!! VI GJORDE DET! Hvor er det fuldstændig vanvittigt - vi er SÅ glade. Stort tillykke Nanna med dit fantastiske borgerforslag, du er en kæmpe inspiration. Vi elsker dig, skriver de og sender en opfordring til politikerne.

- Nu er det Folketingets tur til at tage ansvar, og forhåbentlig gør borgerforslaget til virkelighed i fremtiden, så der kan blive skabt ligestilling for fertilitetsbehandling i Danmark.

De syv kvinder skriver i begrundelsen for forslaget, at de alle frivilligt og uden økonomisk kompensation har båret børn for par, der ikke selv kunne få børn.

Det er lovligt i Danmark, men det er ikke lovligt for dansk sundhedspersonale at hjælpe ved befrugtningen, og derfor har de alle syv måtte finde løsninger uden for det danske sundhedsvæsen.

- Vi stiller dette borgerforslag i håbet om, at vi i Danmark vil tage ansvar for at skabe en god, dansk model for altruistisk surrogati, der kan skabe trygge rammer herhjemme for de involverede familier, lyder det i borgerforslaget.

Det Etiske Råd har tidligere bakket op om, at sundhedspersonale skal kunne medvirke ved altruistisk surrogatmorskab.

Det skete i en udtalelse i januar 2023. Det var et stort flertal, der anbefalede, at reglerne skulle ændres.

Regeringspartiet Moderaterne satte også for nylig fokus på emnet, da partiet i juni foreslog at tillade de altruistiske surrogatmødre at blive befrugtet i Danmark.

- Hvis man er så heldig, at en kvinde vil bære ens barn, er rugemoren tvunget til at tage til udlandet for at blive insemineret, sagde Rosa Eriksen, sundhedsordfører for Moderaterne.

- Det mener vi, at man bør kigge på, for det kan ikke være meningen, at man skal rejse til udlandet for at blive insemineret, inden man skal tage hjem til Danmark for at føde barnet.

Rosa Eriksen betonede, at det er et selvstændigt forslag fra Moderaterne, som der ikke nødvendigvis er enighed om i regeringen.

Sponsoreret indhold