Kendt fra TV2: Speciallæge Jesper Mehlsen mister autorisation
Tidligere speciallæge Jesper Mehlsen udgør en så stor fare for patientsikkerheden, at Styrelsen for Patientsikkerhed har truffet beslutning om at tage autorisationen fra ham.
Det fremgår af en afgørelse fra maj i år, som RADIO IIII har fået aktindsigt i.
Retten på Frederiksberg gav den 4. juli Styrelsen for Patientsikkerhed medhold i, at Jesper Mehlsen frakendes sin autorisation.
Jesper Mehlsen siger til RADIO IIII, at han ikke mener, han har været til fare for sine patienter.
- Jeg har aldrig haft en patientklage i 46 år, det handler om Styrelsen for Patientsikkerheds tolkning af bekendtgørelsen for journalføring, som jeg er uenig i, siger Jesper Mehlsen.
Det er ifølge lektor i sundhedsjura ved Aalborg Universitet Kent Kristensen sjældent, at en læge mister sin autorisation som følge af faglig inkompetence.
- Vi har meget, meget få sager om læger, der får frataget deres autorisation. Der er nogle år, hvor vi har nul sager og nogle år, hvor vi har to, men det er generelt i det omfang, siger Kent Kristensen.
Afgørelsen kommer ti år, efter at Danmark første gang stiftede bekendtskab med Jesper Mehlsen.
Det skete i den kontroversielle TV 2-dokumentar ‘De vaccinerede piger’, hvor Jesper Mehlsen mente at kunne se en sammenhæng mellem HPV-vaccinen og en række tilsyneladende uforklarlige symptomer hos vaccinerede kvinder.
Jesper Mehlsen har de senere år behandlet patienter med kronisk træthedssyndrom også kaldet ME mod betaling på sin egen klinik på Frederiksberg.
Han mente blandt andet, at en af årsagerne til, at nogle patienter får ME, er vacciner, herunder hpv- og covid-vaccinen.
I maj besluttede Styrelsen for Patientsikkerhed, at Jesper Mehlsens behandling udgjorde en så stor risiko for patienterne, at de traf beslutning om at fratage Jesper Mehlsen autorisationen på baggrund af grov forsømmelighed.
- Der skal meget til, før Styrelsen for Patientsikkerhed træffer den beslutning. Lægen skal have udvist grov forsømmelighed ved udøvelse af sit erhverv. Der skal være dokumentation for, at lægen udgør en betydelig risiko for patientsikkerheden, udtaler Kent Kristensen.
Jesper Mehlsen får blandt andet kritik for at påvise sygdommen ME hos sine patienter i stedet for at efterprøve om patienterne rent faktisk har ME.
Ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed er det problematisk, fordi patienterne kan fejle alvorlige sygdomme som kræft, hjerteproblemer eller depression, der overses.
Jesper Mehlsen er dog ikke enig i, at der er problemer med hans diagnosticering.
- Forudsætningen for at stille diagnosen ME er, at patienten har fået udelukket andre mulige sygdomme. Langt de fleste patienter havde været gennem adskillige udredningsforløb allerede, inden de kom til mig, siger han.
Ifølge Jesper Mehlsen skyldes Styrelsen for Patientsikkerheds beslutning, at de er uenige i den måde, han behandler ME-patienter på, fordi han anser sygdommen som værende fysisk og ikke funktionel.
Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser til RADIO IIII, at de ikke kan udtale sig, da det drejer sig om en individsag.