Betjent brød regler: Læste rapport inden vidneforklaring

LÆS OGSÅ: Konen levede i sus og dus for mandens svindelpenge: Pure frikendt
I en straffesag om vold mod politiet overtrådte en politiassistent for nylig reglerne.
Inden han skulle afgive forklaring i retten som vidne, læste han en rapport om sin egen oprindelige afhøring.
Sagen er blevet behandlet af Retten i Glostrup, og i en kommentar siger politidirektøren i Københavns Vestegns Politi, at man nu vil se nærmere på forløbet.
Noget lignende foregik i en anden straffesag om vold mod politiet i foråret 2024. Også her var der tale om Københavns Vestegns Politi.
Dengang fik bruddet på reglerne som konsekvens, at retten besluttede at frifinde den tiltalte for flere grove trusler. Og politikredsen oplyste til Ritzau, at reglerne ville blive indskærpet.
Ligesom sidste år var det forsvareren i sagen advokat Ulrik Sjølin, som i retten fik afdækket, hvad politiassistenten havde gjort.
Reglen siger, at vidner ikke må læse de rapporter, som politiet har skrevet om deres oprindelige forklaringer, før de møder op i retten. Den gælder også politifolk, der afhøres som ofre.
- Selv om det er indskærpet betjentene, at de ikke må læse rapporterne, sker det så alligevel. Forklaringen må være, at de ikke kender reglen, for jeg tror ikke, de gør det af ond vilje, siger advokat Ulrik Sjølin.
Betjentenes regelbrud fører til en skævhed i processen, påpeger han.
- Det er helt utænkeligt, at man kan ringe op til politiet og få oplæst en rapport.
- Konsekvensen er, at politiet får en særstilling i forhold til andre vidner, og man risikerer i sidste ende forkerte afgørelser, siger advokat Sjølin.
I retten tillod dommeren, at betjenten vidnede. Men dommeren fastslog også, at betjentens læsning af rapporten "afsvækker bevisværdien af vidnets forklaring i retten", fremgår det af retsbogen.
I politikredsen siger politidirektør Kim Christiansen, at det formentlig skyldes en misforståelse i forhold til den pligt, som polititjenestemænd har til at genopfriske deres hukommelse forud for vidneforklaring.
Det skal dog ske ved for eksempel at læse egne notater og lignende.
- Men der er ingen tvivl om, at det ikke er tilladt at læse afhøringsrapporter, hvor man selv er blevet afhørt, fastslår politidirektøren i en skriftlig udtalelse.
- Vi går nu i gang med at se, hvorfor denne fejl og misforståelse tilsyneladende er sket igen, og så iværksætter vi om nødvendigt yderligere tiltag, siger Kim Christiansen.
Advokat Ulrik Sjølin har et bud på en praktisk løsning: Rapporterne om afhøringer af politifolk skal låses i politiets interne system, så de ikke kan tilgås af andre end dem, der har skrevet dem.
Sidste år afviste landets øverste anklagemyndighed at undersøge, hvor ofte regelbruddet forekommer.
Den netop afgjorte straffesag var rejst mod to kvinder. Den ene var i en psykisk sårbar tilstand og havde en aften ringet for at få hjælp.
Betjentene havde regnet med, at de blot skulle køre "taxikørsel" til en psykiatrisk afdeling. Men mødet endte med, at den ene betjent blev revet på halsen og forsøgt slået, mens den anden blev revet på armen og forsøgt bidt.