Spås tredje Michelin-stjerne: Afsløres i aften

Der er meget på spil for danske restauranter og Danmarks gastronomiske omdømme, når den franske Michelinguide afslører, hvem der kan smykke sig med en, to eller tre af de eftertragtede stjerner det kommende år.
Uddelingen af de nordiske michelinstjerner finder sted mandag aften i Anneberg Kulturpark i Odsherred.
Og det trækker i hvert fald ikke ned for de danske michelindrømme, at den franske autoritet i gastronomiens verden lægger vejen her forbi, mener Søren Frank, madanmelder på Berlingske og formand for Danske Madanmeldere.
- Mon ikke de har allokeret flere inspektørbesøg i Danmark i år, siger han.
Det samme mener Jesper Uhrup Jensen, som er madanmelder, tidligere mangeårig chefredaktør på magasinet Gastro og forfatter senest til en bog om dansk madkultur.
- Jeg har svært ved at forestille mig, at de kommer til Danmark uden at have noget med, om man så må sige.
Sidste år fik 31 danske restauranter tilsammen 44 michelinstjerner.
21 restauranter fik én stjerne, som betyder, at det er en restaurant af høj kvalitet, der er et besøg værd.
Nyåbnede Udtryk i København er et godt bud på en ny dansk stjernerestaurant, mener anmelderne.
- Men det er kun fem uger siden, at Udtryk åbnede. Selv om Michelins inspektører er blevet hurtigere til at rykke ud, så skal jeg ikke kunne sige, om de har kunnet nå det. Det kræver jo flere besøg, siger Søren Frank.
Også Akmé og Texture i København er bud på nye stjerner.
Men Michelins inspektører, der er nøje udvalgte fagfolk typisk med mange år i restaurationsbranchen bag sig, kan være uforudsigelige.
Syv danske restauranter fik to michelinstjerner i 2024, mens tre restauranter fik tre stjerner, heraf var Jordnær i Gentofte ny på listen og gik fra to til tre stjerner.
To stjerner i Michelin Guiden betyder "en omvej værd", mens tre stjerner betyder "værd at rejse efter".
Anmelderne er enige om, at Alchemist bør få en tredje stjerne.
Alchemist ligger i København, og menuen med 50 retter koster 5400 kroner.
- Det køkken er ikke set magen til, siden spanske El Bulli i sin tid var toneangivende i den nye gastronomi.
- Det er et eksempel på, hvad man kan gøre med råvarer og teknikker, og hvordan en kreativ hjerne kan bringes til udførelse af voldsomme smage, siger Bent Christensen, der står bag Den Danske Spiseguide og flere bøger om gastronomi.
Hvert år er der særlig spænding om, hvorvidt nogle mister deres stjerner.
Søren Frank nævner, at der har været udskiftning i køkkenet på flere restauranter, der sidste år fik en stjerne - Ti trin ned i Fredericia, Dragsholm Slot i Hørve og Marchal på Hotel d'Angleterre i København.
- Det er aldrig til at vide med kokkeskift, om restauranten beholder sin stjerne.