Staten tjener kassen på konfiskerede køretøjer: Millionerne ruller ind

I 2021 blev det muligt at konfiskere køretøjer brugt til vanvidskørsel uanset ejerforhold.
Siden da har statskassen haft en indtægt på 51,2 millioner kroner fra salg af køretøjer, som politiet har konfiskeret grundet vanvidskørsel.
Det fremgår af et svar til Folketingets Retsudvalg.
Rigspolitiet oplyser i svaret, at provenuet er udtryk for indtægten efter eventuelle omkostninger. En omkostning kan eksempelvis være et salær.
I regnskabsåret 2021 var der et provenu på 1,6 millioner kroner. I 2024 var det steget til 24,5 millioner kroner.
Reglerne om det, der populært kaldes vanvidskørsel, handler blandt andet om særlig hensynsløs kørsel, spirituskørsel med en promille på 2,0 og når man kører mindst 100 kilometer i timen og samtidig overskrider fartgrænsen med 100 procent.
Man taler også om vanvidskørsel ved uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder, og når man forsætligt forvolder fare for liv og førlighed.
Køretøjer, der har været anvendt til vanvidsbilisme, kan konfiskeres og bortauktioneres. Det kan ske i kraft af en lov, der trådte i kraft i marts 2021.
Ved lovændringen indførte politiet en ny praksis i regnskaberne, så man kunne se køretøjer, der blev bortauktioneret efter specifikt de regler.
Af folketingssvaret kan man også læse, at Rigspolitiet tidligere i 2025 har sat salget af biler i bero.
Det skyldes, at der er uenighed mellem Skattestyrelsen og politiet, om politiets salg af forskellige genstande er momspligtige, lyder det.