Ansatte fik for meget i løn: Flere fyret og én politianmeldt

Èn medarbejder er blevet politianmeldt, to er blevet afskediget, mens otte andre er stoppet efter en usædvanlig sag, hvor en gruppe medarbejdere over en længere periode har fået udbetalt for meget i løn.
Det drejer sig om i alt 14 ansatte i Region Sjællands IT-afdeling, Koncern Digitalisering, der over en cirka to år lang periode har fået en højere timebetaling, end de burde have haft, når de har taget nogle særlige ekstravagter.
Det samlede beløb, som medarbejderne har fået for meget, løber alt i alt op i 1,7 millioner kroner.
Det bekræfter Jan Kold, der er digitaliseringsdirektør i Koncern Digitalisering, Region Sjælland over for Sjællandske Nyheder.
Ifølge Sjællandske Nyheders oplysninger er der tale om, at de ansatte har deltaget i en frivillig vagtordning i Region Sjællands it-supportfunktion til Sundhedsplatformen. Her skulle de have fået cirka 220 kroner i timen, når de var på vagt.
Men på et tidspunkt begynder betalingen at blive registreret forkert i lønsystemerne, så medarbejderne pludselig får en anden, højere timebetaling. Og den stiger ad flere omgange. Til sidst ender timeprisen for de frivillige vagter ifølge Sjællandske Nyheders oplysninger på over 600 kroner.
De oplysninger vil Jan Kold ikke bekræfte.
- Jeg kan kun sige, at der er blevet skruet på timebetalingerne ad en del omgange, siger han.
Jan Kold oplyser, at én af medarbejderne, der er stoppet, også er anmeldt til politiet for bedrageri. To andre er afskediget, mens en enkelt tidligere ansats sag stadig er under behandling. Yderligere otte andre, der har været involveret, er ikke længere ansat i Koncern Digitalisering.
To medarbejdere har fået lov til at blive, da de er vurderet til at have handlet i god tro.
- Jeg kan ikke sige så meget andet end, at sagen har berørt mig på min tillid og den tillid vi skal have til hinanden i vores organisation, siger Jan Kold.
Han tilføjer, at alle de involverede medarbejdere har fået et tilbagebetalingskrav. Nogle små beløb, andre større. Ifølge Sjællandske Nyheders oplysninger har den tidligere ansatte, der er politianmeldt, fået det højeste tilbagebetalingskrav på cirka 280.000 kroner.
Sagen har sendt chokbølger gennem Koncern Digitalisering, der har cirka 500 ansatte.
- Vi er rystet. Flere af medarbejderne, som det drejer sig om, har været ansat i mange år, fortæller en ansat i Koncern Digitalisering til Sjællandske Nyheder.
Vedkommende er stadig er ansat i afdelingen og ønsker derfor at være anonym.
Ud over chokket, så undrer det flere kilder, som Sn.dk har talt med, at de for store udbetalinger af løn ikke har fået flere konsekvenser.
Dels er der tale om en større gruppe medarbejdere, end dem, der er stoppet, som har fået udbetalt for meget i løn. Dels har udbetalingerne tilsyneladende ikke haft konsekvenser for mellemledere og ledere, som enten har haft det formelle ansvar for betalingerne eller har haft ledelsestilsynet med udbetalingerne.
- Hvorfor har ingen reageret, og hvorfor er ingen blevet stillet til ansvar?, lyder det fra medarbejderen.
Sagen om de for store udbetalinger er sket gennem to år. Der har i hele den periode været medarbejdere, som dels har bogført de her udbetalinger og dels har haft det formelle ansvar for, at udbetalingerne fandt sted. Der har også været et ledelsestilsyn. Hvorfor har det ikke haft konsekvenser for de ledende medarbejdere?
- Jeg kan ikke være særlig konkret om det. Men der er også andre end de 14 medarbejdere, for hvem det her har udløst sanktioner, siger Jan Kold.
Han tilføjer, at Digitaliseringsledelsen har bestilt en revisionsundersøgelse, der skal afdække sagen, både i Koncern Digitalisering og i Region Sjælland. Samtidig har man sagen fået Koncern Digitalisering til at skærpe det interne ledelsestilsyn i kølvandet på sagen.
- Men vi har ikke konstateret, at der har været andre involveret i at få det her til at ske eller har haft en vinding ved det, siger Jan Kold.