KendteI går

Yayha Hassan kunne være fyldt 30 år: Lise Vandborg glemmer aldrig mødet med ham

- Det var en helt ny, sproglig stemme, siger redaktør Lise Vandborg og kalder sit første møde med den nu afdøde, aarhusianske digter for en stærk oplevelse
Yahya Hassan læser op af sine digte og Politikens litteraturredaktør Jes Stein Pedersen interviewer den unge digter.
I dag, mandag 19. maj, ville digteren Yahya Hassan have været fyldt 30 år, hvis han stadig levede.
 Foto: Claus Bech/Scanpix

I dag, mandag 19. maj, ville digteren Yahya Hassan have været fyldt 30 år, hvis han stadig levede.

Den aarhusianske digter med palæstinensiske rødder døde i foråret 2020, hvor han blev fundet død i sin lejlighed - blot 24 år gammel.

Yahya Hassan debuterede i 2013 med en digtsamling, som bare var hans eget navn skrevet i versaler, hvilket på mange måder blev hans kendetegn, skriver TV 2 Østjylland.

Med over 100.000 solgte eksemplarer er den stadig den bedst sælgende debutdigtsamling i danmarkshistorien, og dermed blev der sat et brat punktum for et dysfunktionelt liv præget af kriminalitet og kontroverser. Men altså også for et uomtvisteligt poetisk talent.

Sådan lyder det fra Lise Vandborg, der er redaktør for Bibliotekernes Nationale Redaktion. Hun mødte personligt Yahya Hassan første gang en sommeraften i 2013 på Godsbanen i Aarhus, hvor der var et litterært arrangement.

Det var fire måneder før hans debut i oktober, og Lise Vandborg havde som mange andre aldrig hørt ham læse op, før hun hørte det på Godsbanen.

- Da tænkte jeg bare "wow". Det var fuldstændigt nyt og noget, jeg ikke havde hørt før. Den der messende råben og nærmest syngende oplæsning - det var en helt ny, sproglig stemme, siger Lise Vandborg og kalder det for en stærk oplevelse.

Hun havde samtidig en fornemmelse af, at hun stod og hørte på noget, der kom fra "et helt andet sted".

- Det var både måden, han sagde tingene på, men i høj grad også det, han sagde, for han sagde nogle voldsomme ting, siger Lise Vandborg og kalder Yahya Hassan for "et enestående talent" med en fortid i ghettoen og rapmusik-miljøet.

Det prægede blandt andet hans evne til at læse op med en særlig, sproglig rytme.

- Det gjorde digtene nemmere at forstå, og han var med til at få nye grupper af unge til at elske at læse digte. Det ramte noget i dem også.

Begge hans digtsamlinger blev skrevet i versaler. Som om, de blev råbt. Og sådan læste han også op.

- Det er vrede versaler, der understreger den desperation, der er i hans digte.

Spørgsmål: Er der nogle af hans sprogblomster, der stadig fylder hos dig?

- Ja, der er sådan nogle vendinger som "jeg har tabt noget, men jeg har i det mindste haft noget" og "jeg tog ordet i min afmagt". I hans første digtsamling skrev han meget om barndommen, det her opgør mod faderen og mod islam, siger Lise Vandborg.

- I hans anden digtsamling, 'Yahya Hassan 2', beskriver han den dobbelthed, han sad i. På den ene side var han jo blevet en litterær stjerne, men på den anden side var han også blevet en medieperson på godt og ondt, hvor der blev skrevet om hans kriminalitet, noget psykisk sygdom og så videre.

Spørgsmål: Hvor trist er det set med litterære og også menneskelige briller, at han ikke kan fejre sin 30-års fødselsdag i dag?

- Jamen, det er så forfærdeligt trist. Medierne var også hårde ved ham, kan man sige. Så på den måde blev han også et offer. Men heldigvis har vi jo stadig hans digte, og hans digte bliver stående i litteraturhistorien, siger Lise Vandborg.

- Vi vil blive ved med at læse ham, og forhåbentlig bliver hele det der mediebillede lidt nedtonet, så det er hans digte, vi husker at læse.

Yahya Hassan døde 29. april 2020. Hans familie har til DR fortalt, at dødsårsagen efter deres opfattelse skyldes sammenblanding af medicin og stoffer.

Sponsoreret indhold