Hjerteskærende syn: To spækhuggere efterladt i tom dyrepark

LÆS OGSÅ: Hjerteskærende video: Så ensom og forladt er denne spækhugger
De svømmer hvileløst rundt i algebefængt vand – og uden nogen mulighed for at lege eller røre sig ordentligt.
Med andre ord er livet kummerligt for to spækhuggere – og flere delfiner – der er blevet efterladt i en fransk dyrepark.
Det skriver BBC.

De to spækhuggere, 23-årige Wikie og hendes 11-årige søn Keijo, har været efterladt i den tomme dyrepark Marineland Antibes i det sydlige Frankrig, siden dyreparken valgte at lukke permanent i begyndelsen af januar.
Med andre ord betyder det, at spækhuggerne og delfinerne lige nu lever en kummerlig tilværelse - og står over for en særdeles usikker skæbne og fremtid.
Eksperter har tidligere fortalt, at man lige nu gør alt for at finde en løsning, der er acceptabel for de efterladte dyr.
Der har blandt andet været talt om, at spækhuggerne skulle sendes til dyreparker i enten Japan eller Spanien. Det lader dog ikke til at blive løsningen, og mange mener da også, at det vil være den helt forkerte beslutning.
- Det ville være hjerteskærende for Wikie og Keijo at ende i en anden forlystelsespark som Loro Pargue (på Tenerife, red.) – det vil være fra et hval-fængsel til et andet, siger Katheryn Wise fra World Animal Protection (Wap) ifølge BBC.
I stedet kæmper organisationen lige nu for, at de to spækhuggere kan flyttes til et beskyttet reservat ud for Nova Scotias kyst.
Her vil Wilkie og Keijo – der begge er født i fangenskab – få mulighed for at tilbringe de sidste år af deres liv i et aflukket havområde på 40 hektar. Man ved nemlig allerede nu, at de to hvaler – på grund af et helt liv i fangenskab – ikke vil kunne klare sig uden menneskelig hjælp.

Sådanne projekter har været gennemført før – og endda med succes.
Spækhuggeren Keiko, der var den helt store stjerne i hollywoodbaskeren ”Befri Willy”, blev reddet fra fangenskab i 1996 og herefter flyttet til et reservat ud for Island to år senere.
Da Keiko var født i det fri, var han i stand til at genlære nogle livsvigtige færdigheder i de fire år, han tilbragte i reservatet.
Han endte i sidste ende med at blive en del af en flok spækhuggere, der satte kursen mod Norge. Her levede Keiko indtil 2003, hvor han bukkede under af en infektion.
Dyrplageri
– Hvad ville du sige til at bo i et badekar hele dit liv?
Sådan lød kritikken, da dokumentaren “Blackfish” udkom i 2013. Den rettede en skarp kritik mod SeaWorld Orlando og alle andre forlystelsesparker, der holder spækhuggere.
Kritikken gik på, at det var ren og skær dyrplageri at holde de enorme dyr – der kan nå en kampvægt på hele seks tons og en længde på næsten ti meter – i fangenskab.
En anden kritik gik på, at dyrene blev decideret sindssyge og farlige af at blive fanget og holdt indespærret. Det har flere blodige historier da også bevist.
Den 40-årige stjernetræner Dawn Brancheau blev for øjnene af et chokeret publikum dræbt af spækhuggeren Tilikum under et show i februar 2010.
30. november 2006 var Ken Peters minutter fra at drukne, da en af Sea World San Diegos spækhuggere, Kasatka, angreb ham uden varsel.
I lande som Canada, Frankrig og USA har man de seneste år vedtaget love, der har gjort det forbudt at fange, avle og vise offentlige optrædener med hvaler og delfiner. Eksisterende dyr måtte blive, men nye individer må ikke tilføjes.
I Kina, Japan, Rusland og Spanien er det dog stadig tilladt at holde spækhuggere i fangenskab.
Kina har sågar oprettet nye avlsprogrammer for spækhuggere de seneste år - trods voldsom kritik fra dyrerettighedsforkæmpere og - organisationer.