KendteI går

Speciel dag fik Kåre Quist til at gå ned i løn: Jeg fik min arbejdsglæde tilbage

Nyhedsoplæseren fandt den 11. september 2001 ud af, at journalistikken skulle fylde mere i hans liv
Kåre Quist blev i begyndelsen af årtusindet tilbudt rollen som chefredaktør på gratisavisen Urban. Rollen tog ham dog for langt væk fra det, han bedst kan lide ved journalist-faget, og derfor måtte han bede om mindre ansvar og mindre løn.
Kåre Quist blev i begyndelsen af årtusindet tilbudt rollen som chefredaktør på gratisavisen Urban. Rollen tog ham dog for langt væk fra det, han bedst kan lide ved journalist-faget, og derfor måtte han bede om mindre ansvar og mindre løn.
 Foto: Hanne Juul

LÆS OGSÅ: Kåre Quist har fundet kærligheden

Før han styrede slagets gang på ”TV Avisen” og ”Kontant” på DR, var Kåre Quist skrivende journalist – blandt andet på Berlingske Tidende, som det hed dengang.

Da han var i slutningen af sine 20’ere, blev han en dag kaldt ind chefkontoret og fik et lukrativt tilbud.

Bliv chefredaktør på den nye gratisavis, der skal konkurrere med MetroXpress.

Den unge journalist takkede ja og fik 14 dage til at få avisen Urban op at køre.

Tiden som chef betød et farvel til at skrive artikler og goddag til lange møder om trykkvalitet, reklamer og hvad en ny avis ellers skal tænke på.

Projektet blev dog for Kåre Quists vedkommende også en vigtig lektion. For nok kan lønnen være god, men arbejdsglæden kan forsvinde, hvis man ikke brænder for det, man laver.

Det fortæller han i DR-podcasten ”10-20-30”, hvor han afslører, at en særlig dato for alvor åbnede hans øjne.

11. september 2001.

- Jeg sad på et redaktionslokale i Avedøre til et annoncemøde. Fjernsynet kørte oppe i hjørnet, og pludselig ser vi, at det første tårn falder.

- Jeg farer ud på redaktionen og forsøger også at stoppe annoncemødet, men man ønsker egentlig bare at slukke fjernsynet og fortsætte snakken om annoncer.

Reaktionen overraskede journalisten, der ikke følte, at det var den rigtige beslutning.

- Der følte jeg, at jeg var i det forkerte mødelokale. Jeg følte, at jeg hørte til i redaktionslokalet. Og det gik over min forstand, at vi selvfølgelig ikke bare smed alt, hvad vi havde i hænderne og fulgte med.

- Ikke et ondt ord om annoncefolk, men jeg skulle være journalist igen.

Kort efter måtte han derfor ind på chefens kontor med en speciel anmodning.

- Jeg gik ind og bad om at blive skrivende redaktionschef, gå lidt ned i løn og ansvar og så til gengæld få min arbejdsglæde tilbage. Det fik jeg lov til, fortæller Kåre Quist.

Den 54-årige journalist har i sin karriere foruden Berlingske og DR også arbejdet for Ekstra Bladet og Euroman.

Sponsoreret indhold