Forsvarer mener, at man godt kan genoverveje kørekortsregler
Ulykke ved Dronning Louises Bro
En 75-årig mand er torsdag aften blevet varetægtsfængslet, efter at han onsdag eftermiddag mistede kontrollen over sin bil og påkørte en større mængde mennesker på Sortedam Dossering i København.
Dommeren mener, at manden ikke var i en tilstand, hvor det var forsvarligt at køre bil.
Men forsvarsadvokat Anders Boelskifte, der repræsenterer den 75-årige, er uenig og har derfor kæret afgørelsen til landsretten.
Han mener netop ikke, at der var nogen retslig grund til, at den 75-årig skulle have ladet bilen stå.
- Han havde sovet otte-ti timer og havde fået den søvn, han skulle have. Han har ikke indtaget noget medicin, som gør, at man ikke må køre bil, og han har ikke har indtaget noget alkohol eller stoffer.
- Så han har haft den opfattelse, at han var fuldt ud i stand til at føre bil. Han er gangbesværet, men det er ikke noget, som betyder, at man ikke skulle køre bil fuldt betryggende, siger Anders Boelskifte.
Han fremhæver samtidig, at den sigtede har været for bilist i over 50 år og har kørt 40.000 kilometer de seneste fire år i den bil, han forulykkede i.
Den 75-årige har trods jævnlig kontakt til sundhedssystemet heller ikke fået nogen indikation af, at han burde overveje at droppe at køre bil.
I retten kom det dog frem, at hans døtre og en person, der bor i samme omgang, har bedt ham overveje det.
- Han går regelmæssigt til lægetjek hver fjerde måned, og han er også kommet på faldklinikken.
- Hvis nogen mente, at han ikke var i stand til at køre bil, så havde de vel løftet en pegefinger fra lægelig side og sagt det.
- Hvad ens børn eller en tilfældig nabo mener om ens kørselsevner kan ikke være det, der er afgørende for retten til at køre bil, mener forsvarsadvokaten.
Han mener dog, at episoden måske kunne kalde på, at man genovervejede de regler, der blev ophævet i 2017 og som krævede, at man skulle have lægens godkendelse, hvis man som 70-årig vil have fornyet kørekortet.
- I dag er det op til en selv, hvornår man vil stoppe med at køre bil, med mindre man bliver ramt af en blodprop eller andet, som gør, at man får et kørselsforbud.
- De nye regler er endnu ikke blevet evalueret, men måske skulle man benytte anledningen og gøre det nu for at vurdere, om reglerne er gode nok i dag.
- Der er uden tvivl masser af bilister, der er over 70 år, og som ikke behøver et lægetjek. Men man kunne overveje, om der er risikogrupper, som man gerne vil have tjekket, siger Anders Boelskifte.