Nyheder3. december 2024

Sælger bandetelefoner med LTF-forbindelser: »Vi er i 46 lande«

Fra en café i bjergene i Montenegro fastholder Tomica Rajovic, der har en lang kriminel løbebane, at han bare videresælger telefoner af mærket Stellar Security

Tomica Rajovic driver med egne ord nu en café i Montenegro efter mange år i den kriminelle verden, hvor han havde stærke forbindelser til banden Loyal To Familia.

Men som Ingeniørens Radar og organisationen Digitalt Ansvar har afsløret via en større kortlægning på nettet og sociale medier, så spiller han en meget aktiv rolle i at markedsføre de sikre, krypterede telefoner fra Stellar Security i blandt andet Telegram-grupper for bandemedlemmer og narkohandlere.

Helt sådan vil Tomica Rajovic ikke selv beskrive det, da Radar fanger ham på en skrøbelig telefonlinje. Han erkender dog blankt, at han markedsfører og sælger Stellar Security-telefoner.

- De fleste af vores kunder er sikkerhedsfirmaer og folk der beskæftiger sig på det sikkerhedsmæssige område, altså VIP-folk og livvagter. Vi har godt fat i det engelske marked, hvor man oplever mange mobiltyverier med folk på el-cykler og lignende. Med vores heart-shake-detektor og drop-detektor, der går telefonen simpelthen ind og låser via sensorer, hvis der sker noget sikkerhedsmæssigt ukorrekt, siger Tomica Rajovic og tilføjer:

- Så vi rammer bredt.

Tomica Rajovic afviser, at Stellar kun går efter kriminelle.

- Det er igen, at når man rammer bredt med markedsføring, så rammer du bredt ud. Du kan ikke tage ansvar for, hvem der er på linjen,« siger han og tilføjer, at han »har telefoner ude i 46 lande, siger han.

Den største forskel på Stellar og hvilken som helst anden tidligere telefon, som har været på markedet, er den manglende besked-app, fortæller Tomica Rajovic.

- Du kan ikke sammenligne os med nogen som helst forudgående, fordi vi ikke har bygget vores egen messenger. Det findes ikke, det kommer aldrig til at eksistere, siger han.

Pointen med chatfunktionen er mildest talt ikke ligegyldig. Både Encrochat, Sky ECC og FBI-operationen ANOM havde egne messenger-services, som også viste sig at være den akilleshæl, som fældede dem i den sidste ende. Encrochat, der havde cirka 60.000 brugere, blev hacket af den franske efterretningstjeneste i samarbejde med hollandsk politi ved, at det lykkes myndighederne at installere en malware på Encrochats servere. Herfra kunne de læse beskeder, inden de blev afsendt og indhente kodeord.

- Jeg bygger en sikker telefon, som du ikke kan hive oplysninger ud fra. Du kan hente og kommunikere med hvilken som helst applikation, som du kan hente med en normal telefon, så hvis du er mest tilpas med Whatsapp, så er det den app, du bruger, forklarer Tomica Rajovic.

Han vil ikke be- eller afkræfte, om han selv har brugt Encrochat eller andre krypterede beskedtjenester, men han forsikrer, at Stellar Security ikke kan kompromitteres på samme måde, som de nu hedengangne selskaber.

- Vi skjuler ikke noget. Vi har ingen server med data, der kan bruges til noget. Hvorfor? Fordi vi ikke samler på data. Hvis der er nogen, der interesserer sig for data, så må de tage fat i Meta, WhatsApp, Signal og Telegram, siger Tomica Rajovic.

Flere af hans sociale medier er blevet lukket eller tømt for indhold, siden Radar begyndte at kortlægge Stellar Security.

Trods omfattende gennemgang af diverse åbne kilder har det ikke været muligt for Radar at finde et CVR-nummer eller en udenlandsk virksomhedsregistrering for Stellar Security. Selskabet skriver selv, at det er baseret i Danmark og Norge på hjemmesiden. Telefonernes digitale sim-kort peger mod Polen, men der er ingen spor af selve køberen.

Hvem ejer Stellar Security?

- Nu kan jeg ikke være talsperson for selve virksomheden, så jeg kan udtale mig på egne vegne, siger Tomica Rajovic.

Ifølge sælgeren er det lidt over et år siden, at Stellar Security gik i gang med at sælge telefoner. I den periode har Danmark oplevet en livlig trafik af unge svenske kriminelle, der er blevet hyret på krypterede tjenester til at begå vold, likvideringer og anden kriminalitet i Københavnsområdet.

Hvis man laver sådan nogle telefoner, bliver man så på en eller anden måde medskyldig?

- Absolut ikke. Jeg ville svare ja, hvis det er, at folk har bygget deres egen messenger og lignende, og de bevidst prøver at skjule noget. Ligesom de foregående Sky ECC og lignende. Vi har ikke bygget noget. Vi har ikke bygget vores egen messenger. Vi skjuler ikke oplysninger. Og for det andet, så kan politiet heller ikke bryde ind den ny iPhone 16. Cellebrite, den software, som politiet bruger, og som de fleste agenturer bruger, det kan ikke bryde ind i iPhone 16, siger han.

Sponsoreret indhold