Nyheder21. oktober 2024 (opd. 21. oktober 2024)

Camilla mareridt: Min søn blev tæsket jævnligt på bosted

Camilla Jernberg fortæller, at hendes elskede søn jævnligt blev tæsket på sit bosted

I 2022 traf Camilla Jernberg sit livs sværeste beslutning, da hun valgte at sende sin dengang 11-årige søn på bostedet Døgndiamanten. Selvom det var svært at sige farvel, holdt hun fast i sin beslutning, for hun var sikker på, det ville gavne ham.

Efter flere foruroligende opkald fra sin grædende søn, der pludselig ikke ønskede at leve mere, blev hun dog hurtigt klar over, at hun havde taget grueligt fejl. Det afslører Sjællandske Nyheder i artikelserien “Døgndiamantens dunkle hemmeligheder”.

Camilla Jernbergs søn er ikke, som børn er flest. Da han mødte op i skolen med en rygsæk fyldt med diagnoser, blev skolegangen hurtigt et helvede. Han blev ofte rasende eller voldsomt ked af det.

Heller ikke derhjemme kørte det på skinner - tværtimod. Til sidst så Camilla Jernberg ingen anden udvej - hun måtte finde et andet sted til ham at bo.

- Det er den sværeste beslutning, jeg nogensinde har taget. Men jeg gjorde det af kærlighed. Han havde brug for hjælp til at få det bedre, siger hun til Sjællandske Nyheder.

Hvad hun ikke vidste var, at den såkaldte hjælp kun ville gøre det hele meget værre.

I samarbejde med Høje-Taastrup Kommune, hvor Camilla Jernberg bor, blev hendes søn visiteret til Døgndiamanten - et bosted under Næstved Kommune, der tager sig af udsatte og sårbare børn og unge fra hele landet.Til at starte med gik det godt, men inden længe begyndte opkaldene.

- Han ringede tit til mig og var bange. Nogle gange sad han på sit værelse og rystede af skræk, fordi en dreng forsøgte at smadre hans vindue eller hans dør, for at få fat i ham. Andre gange sagde han, han ville tage sit eget liv, siger Camilla Jernberg, som delte sine bekymringer med Døgndiamanten:

- Jeg er yderst bekymret. Det her ender galt, det er et spørgsmål om tid. Min søn skal ikke være i nærheden af den dreng. Det forbyder jeg, skriver hun i én ud af mange mails til ledelsen på Døgndiamanten, som Sjællandske Nyheder har set.

Senere skulle det vise sig, at hun fik ret - det endte galt. Sjællandske Nyheder kan i denne den første af en lang række artikler om Døgndiamanten afsløre, at Camilla Jernberg langt fra er den eneste, som har haft problemer med Døgndiamanten.

Døgndiamanten er et kommunalt bosted under Næstved Kommune, hvor udsatte og sårbare børn og unge fra 49 forskellige kommuner har boet i en periode gennem de seneste otte år.

Daniel Gottrup centerchef for Center for Børn og Unge i Næstved Kommune, som driver Døgndiamanten, er bekendt med sagen. Han slår fast:

- Så snart der har været mistanke om overgreb eller underretning om overgreb mod et barn eller en ung på Døgndiamanten, så er der handlet på det. Blandt andet i form af politianmeldelse, ophørt ansættelsesforhold, underretninger til Lejre Kommune, flytning af et barn, der er mistanke mod med mere.

Sjællandske Nyheder har gentagende gange forsøgt at få en kommentar fra den tidligere forstander Mikael Skak Pedersen, som var forstander på Døgndiamanten fra 2015 til 2023. Han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

På trods af flere mails til ledelsen, blev volden ved, og Camilla Jernbergs søn blev ifølge moren udsat for den ene ubehagelighed efter den anden. Flere gange fik han også ødelagt sit værelsesvindue. Det var ikke kun Camilla Jernberg, der registrerede den voldelige adfærd på Døgndiamanten.

Benjamin Rasmussen, tidligere pædagog på Døgndiamanten, er også chokeret over, hvad Camilla Jernsbergs søn blev udsat for, mens han var ansat.

- Jeg har krummet tæer over de ting, jeg har set. Spyt, spark, slag, rasering af hans værelse. Fysisk og psykisk terror. Det har ikke været sjovt for ham, og det skulle være blevet stoppet, siger han til Sjællandske Nyheder.

Centerchef for Center for Børn og Unge i Næstved Kommune Daniel Gottrup , som driver Døgndiamanten, kender ikke til den pågældende sag, men udtaler:

- Det er bekymrende, når vi snakker om gentagende gange. Det er ikke acceptabelt, at der ikke bliver grebet ind og lavet en plan eller en handling. Det er primært ledelsens ansvar, altså forstanderen og jeg, som har ansvaret, siger han og tilføjer, at han generelt er nødt til at blive gjort opmærksom på problemerne på Døgndiamanten, før han kan gribe ind.

Efter flere henvendelser til Døgndiamanten uden resultat valgte Camilla Jernberg at kontakte Høje-Taastrup Kommune og sønnens sagsbehandler i håb om at få sin søn flyttet til et nyt bosted. Til sidst lykkedes det, og han fik langt om længe et nyt hjem.

Men seks måneders ophold på Døgndiamanten har ifølge Camilla Jernberg haft store konsekvenser for både hende og hendes søn. Selv er hun blevet langtidssygemeldt med stress.

- Det tog meget hårdt på mig, at han ikke havde det godt, og at han var bange. Det var ulideligt, siger hun.

Hun er dog mest ked af, hvordan opholdet har påvirket hendes søn.

- Jeg kan mærke på ham, at han har forandret sig. Han er meget angst og bange. Hans krop giver et spjæt, bare han hører en lyd, siger hun.

- Han har aldrig haft det så skidt før. Det var en ødelagt dreng, der kom ud fra Døgndiamanten. Til sidst ville han bare dø.

Døgndiamanten har fra 2016 til 2023 haft knap 800 børn fra 49 kommuner boende i en periode. I 2023 sendte Næstved Kommune en mail til Socialtilsyn Øst om, at den tidligere forstander Mikael Skak Pedersen var blevet fyret med øjeblikkelig virkning, og at en ny forstander ville blive ansat.

Sjællandske Nyheder fortsætter de kommende dage afdækningen af forholdene på bostedet.

Sponsoreret indhold