Han slog Jonas Sekyere Thomsen ihjel: Nu varetægtsfængsles han

En efterlyst mand varetægtsfængsles torsdag, efter at han har tilstået at have begået et drab på en bar for snart 12 år siden i København.
En dommer i Københavns Byret mener, at der er særligt bestyrket mistanke. Hensynet til folks retsfølelse er begrundelsen, ligesom der er en risiko for, at han vil stikke af. Fristen er 27 dage.
Sagen er usædvanlig. Den 39-årige Omar Sheik Muse er allerede dømt i Somaliland for forbrydelsen. Dommen lød på fængsel i ti år, og han har ifølge Københavns Politi været indespærret i fem år og ti måneder.
Drabet blev begået en tidlig morgen i november 2012 på diskotek Bakken i Kødbyen i København. Den nu 39-årige stak en tilfældig mand med kniv i hjertet. Offeret, Jonas Thomsen Sekyere, blev 21 år.
I straffeloven er det forbudt at straffe en person to gange for samme forbrydelse.
Men specialanklager Søren Harbo anfører, at Danmark ikke anerkender domme afsagt af domstole i Somaliland, og derfor har den afsagte dom, der også indebærer kompensation til offerets familie i form af 33 en tredjedel kamel, ikke retskraft.
Samtidig siger han, at der i en kommende dansk sag vil blive taget hensyn til afsoningen i Somaliland.
Og selv om det skulle vise sig, at Danmark faktisk er forpligtet til generelt at anerkende domme fra Somaliland, kan der føres en ny sag ved Københavns Byret, mener anklageren.
Nemlig hvis man kan fastslå, at processen har været ført på en måde, der er åbenbart uforenelig med danske retsprincipper.
I retsmødet torsdag dokumenterer anklageren, at der i sagen blot blev ført en efterforsker og en løjtnant som vidner. Dertil kom en udleveringsanmodning fra Danmark samt fotos taget fra Google streetview af Kødbyen.
Forsvareren, advokat Poul Hauch Fenger, protesterer ikke imod fængsling. Men han siger, at han vil begære løsladelse i "den nærmeste fremtid".
Den 39-årige, der er dansk statsborger, halter på sit ene ben og er klædt i sort joggingtøj. Han svarer langsomt og med lav stemmeføring på spørgsmål.
- Jeg var ikke mig selv, forklarer han om overfaldet for snart 12 år siden. Han havde drukket og fik et black-out.
Ved diskoteket forsøgte flere at give offeret hjertemassage. En kvinde holdt ham i hånden. Men kort efter blev han erklæret død.
Gerningsmanden flygtede fra stedet i en taxa. I en lejlighed blev kniven vasket. Derefter rejste han ud af landet og endte i Somaliland, hvor hans far stammede fra.
Efter løsladelsen lykkedes det ham at komme til Etiopien. Her gav han i sommer politifolk telefonnummeret til anklageren i København, og derefter blev den danske efterlysning effektueret.