"Politisk rockstjerne", milliardbøder og kras kritik: Farvel til Vestager

Tidligere i dag kunne den danske statsminister, Mette Frederiksen, afsløre, at den nuværende minister for udvikling og global klimapolitik, Dan Jørgensen, skal være Danmarks nye EU-kommisær.
Det betyder altså også, at danskerne skal vinke farvel til Margrethe Vestager, som har besat rollen de sidste 10 år - udover hende, er det kun Venstre-manden Henning Christophersen, som har sat to perioder fra 1985-1995.
Og de fleste vil nok mene, at Dan Jørgensen har nogle store sko, han skal udfylde.
I hvert fald har Margrethe Vestager udmærket sig på flere forskellige måder i de ti år, hvor hun både har været konkurrencekommisær fra 2014-2019 samt næstformand for EU-kommisionen fra 2019 og indtil nu.

Sidste år blev hun endda kåret til en af verdens 100 mest indflydelsesrige personer af mediet Times, som samtidig navngav hende "EU's digitale tsar", grundet hendes indsats for at holde tech-giganterne i ørerne.
Uddelte milliardbøder
Der er flere grunde til, at Margrethe Vestager har gjort sig særdeles bemærket i sin tid som kommisær - både i indland og udland.
Men én af dem, er især de milliardbøder, som hun er blevet kendt for at uddele til store virksomheder som Google og Meta.
I 2018 uddelte hun eksempelvis en bøde på hele 32 milliarder kroner til Google. Det skyldtes, at kommisionen vurderede, at virksomheden havde "ageret konkurrenceforvridende i forbindelse med selskabets Android-styresystem".
Men her stopper milliardbøderne langt fra.
Tidligere har hun også uddelt milliardbøder til flere lastbilsproducenter, herunder Scania, ligesom IT-giganten Qualcomm også har fået måtte til lommerne i Vestagers tid som kommisær.
"Politisk rockstjerne"
Udover at have uddelt bøder til højre og venstre, så har Margrethe Vestager også igangsat undersøgelser af en række virksomheder. Det drejer sig blandt andet om Aplhabet, Amazon, Apple og Meta, som står bag bl.a. Facebook og Instagram.
Flere af de undersøgelser har også resulteret i både bøder og lovændringer.
Margrethe Vestagers blå bog
Margrethe Vestager er 56 år gammel og kommer fra partiet De Radikale Venstre, hvor hun var landsformand fra 1993-1997.
I 1998 blev hun opstillet til Folketinget, men blev ikke valgt ind. Hun blev dog udvalgt til at være både undervisnings- og kirkeminister i perioden mellem 1998-2001 under regeringen Poul Nyrup Rasmussen 4.
I 2001 blev hun valgt ind i Folketinget for Radikale.
I 2007 blev hun formand for Radikale Venstres folketingsgruppe.
Ved valget i 2011 fik hun De Radikale Venstre ind i regering med Socialdemokraterne, ledet af Helle Thorning-Schmidt, og SF, ledet af Villy Søvndahl.
Efter valget i 2011 blev hun udpeget som økonomi- og indenrigsminister.
I 2014 blev hun udvalgt som EU-kommisær for Danmark, hvor hun fik posten som konkurrencekommisær.
I 2019 blev hun igen udpeget som EU-kommisær af den danske regering. Her fik hun dobbelt-rollen som konkurrencekommisær og næstformand.
Til daglig er Vestager gift med Thomas Jensen, som hun har været gift med siden 1994. De har sammen tre børn.
Både bøder og undersøgelser gjorde hende berømt og brygtet i Sillicon Valley, USA, hvor flere af de store tech-virksomheder holder til.
Det kunne DR berette om i 2017, da Margrethe Vestager skulle på besøg i Washington, USA. Her fortalte en journalist fra finansmediet Bloomberg således:
- Hun har sine kritikere her i USA, men de fleste amerikanske medier betragter hende som en politisk rockstjerne. Hun har fældet nogle af de største på tech-området, noget som amerikanske myndigheder ikke har formået, fortæller en journalist fra finansmediet Bloomberg.
Faldet fra tinderne
Alt godt har dog en ende, som man siger.
Og Margrethe Vestagers store popularitet led da også et gevaldigt knæk, da hun i sommeren 2023 luftede ideen om, at hun var på jagt efter et andet topjob i EU.
Denne gang drejede det sig om jobbet som formand for Den Europæiske Investeringsbank (EIB, red.).
Men efter denne udmelding begyndte flere kritiske røster altså at pointere, at det var højst mærkværdigt, at Margrethe Vestager offentligt var ude og søge andet job, mens hun fortsat sad i rollen som den danske kommisær.
En rolle, som hun endda tog orlov fra for at jagte formands-jobbet.

Det endte da også med, at jobbet som formand for EIB gik til anden side - Og selvom Margrethe Vestager allerede i december 2023 understregede, at hun stadig gerne ville fortsætte som dansk kommisær fem år mere, så det altså sort ud.
Fremtiden er uvis
I april indrømmede Vestager selv, at en tredje periode som EU-kommisær virkede usandsynlig.
Det skete i TV 2 News-programmet "Business Class". Samtidig røbede hun også, at hun ikke havde lagt andre faste planer:
- Sandsynligheden for, at jeg bliver kommissær, er ikke så stor. Det kan jeg også godt læse i kaffegrumset. Og så skal jeg finde på noget andet, lød det ærlige svar.
Så, hvad fremtiden nu har i vente for Margrethe Vestager, er altså svært at vide. Men man må formode, at hun ikke komme til at gå ledig længe.
SE og HØR forsøger i skrivende stund at få en kommentar fra den afgående EU-kommisær.