
Philip Westh dømt til fængsel på livstid: Hvad betyder det?

LÆS OGSÅ: Psykolog om Philip Wesths "fantasipose": – Det er et rape-kit
Fredag afsagde Retten i Næstved dom i én af Danmarkshistoriens største kriminalsager, da 33-årige Philip Westh blev dømt til fængsel på livstid for blandt andet at have slået teenagepigen Emilie Meng ihjel.
Dermed skal der tilføjes endnu en person til listen over dem, som har modtaget lovens strengeste straf ved en dansk domstol.
En af de mere udbredte misforståelser om dansk retspraksis omhandler lige netop fængsel på livstid – mange tror nemlig, at det i udgangspunktet betyder 16 års fængsel.
Sådan forholder det sig dog ikke – fængsel på livstid skal opfattes bogstaveligt og kan i princippet betyde indespærring for livet.
Misforståelsen opstår oftest, fordi livstidsfanger i gennemsnit afsoner mellem 17 år bag tremmer (tidligere 16 år red.), før de af en dommer får godkendt prøveløsladelse og herefter bliver sluset ud i samfundet, lyder det i Kriminalforsorgens statistik for livstidsindsatte.

Kan søge om prøveløsladelse
Når en person er blevet idømt fængsel på livstid, kan de efter 12 år bag tremmer søge om prøveløsladelse ifølge straffelovens §41.
Herefter er det op til relevante myndigheder at beslutte, om personen kan sendes ud i samfundet på fri fod. Her vurderes det blandt andet, om der er risiko for, at den dømte vil begå ny kriminalitet på fri fod.
Det er Kriminalforsorgen, som træffer afgørelsen på baggrund af en indstilling fra det fængsel, hvor den dømte livstidsfange afsoner straffen.
Hvis den livstidsdømte bliver skønnet til fortsat at være farlig, kan den indsatte bringe prøveløsladelsen for retten, når der er blevet afsonet 14 år af livstidsdommen.

13-årig pige troede, hun skulle dø: Philip Westh sagde "farvel du"
Retslægerådet skal derudover komme med en udtalelse om den enkeltes farlighed, før personen kan blive løsladt – vurderes den indsatte fortsat til at være til fare for sine omgivelser, bliver prøveløsladelse afslået.
Stigning i antallet af livstidsdomme
Fængsel på livstid var tidligere en sanktion, der sjældent blev brugt i de danske retssale, men som de seneste år har fået en voldsom stigning.
Det skyldes blandt andet politikernes kamp mod rocker- og bandemiljøet.
Tidligere gav et drab begået i en bandekonflikt typisk en fængselsstraf på mellem 12 og 16 års fængsel, mens de seneste års mange stramninger betyder, at de banderelaterede drabsmænd nu bliver dømt til fængsel på livstid.
Det skete blandt andet sidste sommer, da to unge mænd blev idømt livstid for at have likvideret en mand fra bandemiljøet foran Kaffehuset på Nørrebro i København. Drabet skete ifølge politiet som led i en bandekonflikt mellem indvandrerbanden NNV (Nørrebro Nordvest red.) og et svensk kriminelt netværk.
Dræbte fire politimænd – sad 32 år i fængsel
De fleste med interesse for dansk kriminalhistorie kender politimorderen Palle Sørensen – han dræbte i september 1965 fire politibetjente, da han efter flere indbrud forsøgte at stikke af fra ordensmagten.
18. marts 1966 blev Palle Sørensen dømt til fængsel på livstid, og han blev først løsladt 4. maj 1998, efter han blev benådet af daværende justitsminister Frank Jensen.

Dermed sad Palle Sørensen i fængsel i 32 år, 7 måneder og 15 dage, og er dermed den indsatte, som sad længst tid indespærret, før han blev løsladt.
For nuværende sidder dobbeltmorderen Naum Conevski og rovmorderen Seth Sethsen begge fængslet på livstidsdomme – de har hver især afsonet henholdsvis 39 og 37 år.