Nyheder27. maj 2024 (opd. 5. september 2024)

Flere fortæller om ubehagelig oplevelse: Koncert endte med skub og bræk

Det skulle have været en stor fest, men for mange endte fredagens koncert i Tivoli Friheden med skubberi, timelange køer og skældsord
Tivoli Friheden er rømmet for besøgende torsdag den 14. juli 2022. Efter en ulykke i forlystelsen Cobraen er alle besøgende blevet bedt om at forlade parken
Tivoli friheden dannede for nylig ramme for en koncert med Artigeardit og Lamin, der blev meget voldsom folk tæt på scenen.
 Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

Nikoline Lundegaard havde glædet sig længe til, at hun på en mindeværdig aften skulle se rapperne Artigeardit og Lamin stå på scenen til Fed Fredag i Tivoli Friheden.

Men minderne, hun fik med sig i baggagen på togturen hjem til Middelfart, blev ikke baseret på hede rytmer, men derimod et sammenklemt kaos.

- Det var en hård fredag. Vi ventede i kø i timevis og uden at kunne sidde ned, fordi der kom mange mennesker, der ville op foran, siger 16-årige Nikoline Lundegaard, der var blandt de forreste til koncerten.

Koncerten begyndte klokken 20, men allerede inden de første toner forlod tivoliets højtalere, var vagterne begyndt at hive folk over hegnet. Her kunne tilskuerne komme væk fra de forreste rækker, hvor presset var tiltagende.

- Der var nogle, som ikke kunne holde det ud allerede der. Det lignede, at nogle af dem fik angstanfald, siger Nikoline Lundegaard.

TV2 Østjylland har i den seneste tid dækket de kaotiske tilstande, der har skygget for fredagens koncert i Tivoli Friheden.

Først var det svært for forlystelsesparkens sæsonkortholdere at få billet. Her måtte 19-årige Alma Krabsen Laursen lukke tomhændet ned for skærmen efter at have siddet i billetkø i flere timer.

Efter at have fået fingrene i billetter på anden vis, kunne Alma Krabsen Laursen fortælle om hektiske tilstande til koncerten, hvor hun og veninderne blev skubbet og mast.

- Flere af mine veninder synes, det var ubehageligt at være der, og to af dem blev rigtig kede af det, sagde Alma Krabsen Laursen dengang.

Det skabte opmærksomhed på de sociale medier, hvor hundredevis var inde for at kommentere og fortælle deres historie.

Nu melder flere deltagere sig i koret og fortæller om deres oplevelse.

37-årige Freja Chapelle var taget i Tivoli Friheden for at høre rapper-duoen med en ven.

De stod parkeret et godt stykke fra scenen og de hidsige masser i midten foran.

Men luften fes hurtigt ud af festballonen, da de skulle døje med lidt for berusede teenage-gæster.

- Der var virkelig mange fulde unge mennesker, der opførte sig rigtigt grimt, siger Freja Chapelle.

Hun fortæller, at en kravlede op i en mast, en anden blev smidt ud efter at have smuglet vodka ind, og en tredje forsøgte at stikke af fra vagterne.

- Det ender næsten i et decideret slagsmål mellem drengen og vagten, siger Freja Chapelle.

Foran scenen så Freja Chapelle en ung pige, der virkede til at have brug for sine forældre.

- Hun gik med telefonen i hånden og tårer i øjnene. Hun var måske 14 år, siger Freja Chapelle og fortsætter:

- Jeg kan ikke forstå, at så mange forældre lader deres børn tage af sted uden opsyn, mens de er påvirkede af alkohol.

Carina Bruun Kristensen var en af de forældre, som hentede en grådkvalt venindegruppe efter koncerten.

- De blev skubbet og mast, og de var så kede af det, skriver hun i en kommentar på Facebook.

Hendes 14-årige datter Zelina Christiansen havde ligesom Nikoline Lundegaard glædet sig længe til koncerten, da hun er stor fan både Artigeardit og Lamin.

- Jeg er helt vildt skuffet og faktisk lidt bange for at opleve det igen. Til tider følte jeg mig helt fanget, siger Zelina Christiansen.

Nikoline Lundegaard og veninderne synes også, at den store menneskemængde blev ubehagelig.

Som tiden gik, blev pladsen mindre blandt de forreste tilskuere. Men det stopper ikke alle fra at mase sig frem, oplevede vennegruppen.

- Min veninde bliver hevet i håret og kaldt en fucking kælling af en gruppe piger, der ville frem, så vi ender med at give dem plads, men så hev de bare de næste i håret, siger Nikoline Lundegaard.

Bagfra kan vennegruppen høre, at der bliver talt ned fra tre, hvorefter større skub trykker dem op mod indhegningen. Vagterne måtte løbe ind i masserne for at få fat i dem, de mente, var synderne.

Skubbene blev dog ved, og folk omkring Nikoline Lundegaard råbte hele tiden, at dem bagved skulle tage sig sammen.

I løbet af koncerten bliver tre af Nikoline Lundegaards venner løftet over hegnet ved midtergangen, hvor de står. De kan ikke holde til de trænge rammer.

Omkring sig kunne Nikoline Lundegaard se folk tisse i vandflasker, mens nogle af hendes venner fortæller, at folk står brækker sig bagved.

- Da vi skulle ud, skulle vi holde øje med, hvor vi gik, så vi ikke trådte ned i andres opkast.

Men er det ikke noget, man kan forvente, når målgruppen er lidt yngre og måske ikke har det store kendskab til alkohol?

- Jo, vi vidste godt, at der er mange, som drikker. Det er også festmusik, man kan gå amok til, og så hjalp det også på det, at jeg selv havde drukket, så jeg kunne se det sjove i det, siger Nikoline Lundegaard.

TV2 Østjylland har talt med Tivoli Frihedens direktør, Henrik Ragborg Olesen, som mener, at forlystelsesparken havde taget deres sikkerhedsforbehold.

Tivoli Friheden valgte frem til koncerten at nedjustere på antallet af solgte billetter. Der må være 15.000 inde til koncerterne, men grundet koncerttypen og målgruppen, blev kun 13.000 billetter solgt.

Derudover stablede parken også et samarbejde med politiet, natteravne og SSP på benene til koncerten i fredag, så der var ekstra hænder.

Når nu der er flere, som står frem og siger, at de har været utrygge til jeres koncert, bør I så ikke gøre mere?

- Vi begynder at overveje, om det er klogt at holde de her koncerter, men vi har ikke følt, at det har været farligt-farligt, siger Henrik Ragborg Olesen.

Han påpeger, at det også kan være en god idé for forældre, at træde til og hjælpe deres børn på vej ind i en ungdom, hvor alkohol pludselig spiller en rolle.

- De kunne godt drøfte med børnene, hvordan man opfører sig, og hvor meget man bør drikke.

Han erkender dog også, at de mange negative meldinger gør et indtryk.

- Vi må evaluere, hvad vi skal gøre. Det kunne være en idé med at indføre aldersgrænser til koncerterne.

Selvom oplevelsen blandt publikum ikke ligefrem var fornøjelig, så var der ikke en finger at sætte på selve koncerten, mener Nikoline Lundegaard.

- Det var en mega fed koncert. Jeg kunne sagtens finde på at tage afsted igen. Jeg skal bare ikke stå forrest, så vil jeg hellere ned bagved, siger Nikoline Lundegaard.

Freja Chapelle håber på, at Tivoli Friheden tager ved lære af de kaotiske scener, når de skal planlægge næste sæsons koncerter.

- Jeg håber, at der er kommet en aldersgrænse, så man skal være 16 år eller 17 år for at kunne komme ind.

Sponsoreret indhold