Ældre Sagen kræver afklaring: Vil ældreplejen få et økonomisk løft?

Det er tiltrængt, at man tirsdag får et samlet billede af regeringens planer for ældreområdet
For der er mange ting, man mangler svar på, ikke mindst om ældreplejen vil få et økonomisk løft.
Sådan lyder det fra Ældre Sagen forud for et pressemøde i Kolding tirsdag formiddag, hvor regeringen vil præsentere sit udspil til en ældrereform.
- Det er en af de ting, vi har spurgt meget ind til: Kommer der penge?
- Vi er på vej ind i en humanitær krise i ældreplejen. Der mangler medarbejdere, penge og de rette ledere. Vi ønsker ikke bare reformer, vi ønsker forbedringer af ældreplejen, siger interesseorganisationens direktør, Bjarne Hastrup.
Forskellige ministre har gennem januar præsenteret smådele af reformen, der skal frisætte ældreområdet.
Der skal blandt andet laves færre tilsyn, og kommuner skal kunne oprette lokalplejehjem. Selv om de vil være kommunalt ejede, skal de have samme frihed som de private friplejehjem til at tilrettelægge plejen.
Ældrereformen skal være den første af mange reformer, som ifølge regeringen skal sikre den største frisættelse af den offentlige sektor i velfærdssamfundets historie.
Frem for "skemaer og minuttyranni" skal der i en ny ældrelov skabes rammer for livsglæde og selvbestemmelse til de ældre, står der i regeringsgrundlaget fra 2022.
Men det er ikke de ældre, der er centrum i de tiltag, der indtil videre er blevet præsenteret, mener Ældre Sagen.
- Indtil videre ser det ud, som om det er kommunerne, der skal frisættes. Vi synes, det er de ældre, svækkede mennesker, der skal frisættes.
- Vi mangler at få at vide, om ældre mennesker overhovedet har nogen rettigheder, når det her er slut, siger direktør Bjarne Hastrup.
Foruden ældreminister Mette Kierkgaard (M) er det partilederne for de tre regeringspartier, der tirsdag tager turen til plejehjemmet Bertram Knudsens Have i Kolding, hvor de vil præsentere det længe ventede og tidligere udskudte ældreudspil.
De sætter derefter kursen mod Fredericia. Her er der dagen igennem stormøde om ældres velfærd.
Mere end 1800 personer har tilmeldt sig, blandt dem ældre og ansatte i ældreplejen. Også lokalpolitikere og interesseorganisationer deltager i mødet, hvor der skal være dialog om ældreplejen.