"Mirakel-Jens” lå under murbrokkerne i 119 timer: - Man kan ikke forestille sig det

Efter 112 timer var Jens Tranum Kristensen tæt på at give op.
Kræfterne rakte ikke til at blive ved med at banke og råbe efter hjælp, så den danske mand - der siden fik tilnavnet ”Mirakel-Jens” – overvejede at blive liggende helt stille, selvom han kunne høre gravemaskinerne over ham.
Det blev de sidste bank med en mursten på en metalplade, der reddede hans liv.
TV 2.dk, der har talt med danskeren, der bærer på den usædvanlige erfaring, som det nu engang er at ligge under murbrokker i dagevis, mens håbet forsvinder.
Netop denne skæbne har over de seneste dage overgået tusindvis af mennesker i Tyrkiet og Syrien, hvor to store jordskælv ramte mandag for en uge siden.
Og ifølge Jens Tranum Kristensen kan man prøve, men nok ikke helt lykkes med at forstå, hvordan det er at ligge i et hulrum under jorden, mens man bare venter.
Jens Tranum Kristensen følger nyhederne fra redningsarbejdet i Tyrkiet og Syrien tæt, og det gør dybt indtryk på ham.
- Det er intet mindre end frygteligt. Jeg ved om nogen, hvordan det er at ligge der under murbrokkerne, og hvilke tanker man gør sig. Det er ikke noget, man kan forestille sig, hvis man ikke har prøvet det, siger han til TV 2.

Mere held end forstand
Det var døden, der fyldte i tankerne hos ”Mirkael-Jens”, mens han lå under murbrokkerne i Haiti, hvor han var udsendt for FN på daværende tidspunkt. Han befandt sig i kontorbygningen i Port-Au-Prince, da undergrunden begyndte at ryste heftigt.
Til nyhedsbureauet AP har ”Mirakel-Jens” tidligere fortalt, at det var mere held end forstand, da han undlod at flygte ud af bygningen.
- Jeg syntes, døren var for langt væk. Så i sidste øjeblik valgte jeg at hoppe ned under bordet. I stedet for at gå efter døren. Og på mirakuløs vis var det den rigtige beslutning, fortalte han, da han var blevet reddet ud.
Men han nåede at ligge under dette bord, levende begravet, i fem dage.
Først var han bange for at dø af iltmangel, siden nedstyrtende sten, der kunne kvase ham, og herefter var det frygten for at dø af tørst, der dominerede.
Han ved nemlig, at grænsen for hvor længe et menneske kan overleve uden eksempelvis vand, går ved 72 timer. Så da Jens rundede 80 timer, var han bange for, at løbet var kørt.
Talte med Gud
Jens Tranum, der havde sin telefon med under ruinerne – dog uden at kunne bruge den til andet end at tjekke klokken - fortæller, at han undervejs hørte bank fra to andre personer i samme desperate situation som han selv.
Den ene stoppede med at banke efter 60 timer, den anden efter 80.
- Det var hårdt. I de timer tænkte jeg rigtig meget på min familie, og så brugte jeg en del tid på at tale med Gud, det gav mig en smule ro, siger han til TV 2.
Jordskælvet i Haiti lå på 7,0 på Richter-skalaen, og kostede 200.000 mennesker livet. Efter de aktuelle jordskælv på grænsen mellem Tyrkiet og Syrien er 33.000 indtil videre meldt døde, men tallet forventes at stige.
Der bliver arbejdet på højtryk for at redde folk ud, og selvom der er gået en uge, lykkes det stadig. Senest blev en pige fundet i live efter 150 timer under murbrokkerne.