Utroligt fund: 2.300 år gamle bronzefigurer dukker op i Toscana

24 ældgamle bronzefigurer er blevet fundet i det sydlige Toscana i Italien.
Og det kan måske lyde undervældende, hvis man ikke sådan til daglig er arkæologisk interesseret, men faktisk er opdagelsen det største fund af bronzegenstande fra den æra i Italien.
Og det kaster samtidig lys over en helt særlig tid – for cirka 2000 år siden – hvor kampe udspillede sig mellem etruskerne og romerne.
Flere internationale medier skriver om det fascinerende fund – herunder The Guardian.
Lå delvist i vand
De imponerende og ganske velbevarede bronzegenstande er fundet i forbindelse med udgravningen omkring en badeanstalt fra etruskertiden ved Casciano dei Bagni i nærheden af Siena.
I området findes der flere termiske kilder, hvilket man må forvente har reddet de mange virkelig fine detaljer på figurerne. De lå begravet under mudder – og nogle af dem delvist i vand – da de blev fundet.


Mødtes på trods af konflikter
Og netop måde de har ligger hengemt på i over 2000 år er afgørende – for det er nemlig den vej igennem, at deres interessante inskriptioner står tydeligt. Og fortæller nutiden en helt anden historie, end den vi kender.
Det viser sig nemlig, at bronzeskattene er blevet brugt som ofringer til guder, som oldtidens italienere lagde ud omkring de varme kilder ved San Casciano dei Bagni.
Inskriptionerne afslører på overraskende vis således, at etruskiske og romerske familier bad til guderne sammen i området.
– Mens der blev udkæmpet borgerkrige uden for det hellige område, mødtes og bad eliten af de etruskiske og romerske familier sammen i fred omgivet af konflikter, fortæller arkæolog Jacopo Tabolli, der har stået for koordineringen af udgravningerne.

– Denne opdagelse kan omskrive forholdet og dialektikken (måden der blev ført samtale på red.) mellem etruskerne og romerne, forklarer han.
Da kristendommen kom til Toscana og sidenhen blev dominerende religion, blev stedet badeanstalten lukket. De hellige genstande blev sænket i vand, og stedet blev dækket af sten.