Nyheder15. maj 2022

Flere end 100 forældre slår tilbage: Kan ikke genkende virkelighed fra dokumentar

I en pressemeddelelse, lavet af forældre til Herlufsholm-elever, opridser forældrene flere ting fra TV 2-dokumentaren, som de ikke mener er saglige
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/colourbox52414417_1-min.jpg
 Foto: Colourbox

En række forældre til nuværende elever på Herlufsholm udtrykker i en pressemeddelelse utilfredshed med den debat, der lige nu hersker om deres børns skole.

I meddelelsen står der, at ”TV2's dokumentar har øget offentlighedens fokus på elevtrivsel, men hvorvidt den har bragt de rette konklusioner på bordet er et andet spørgsmål”.

Forældrene understreger, at de som alle andre ansvarlige forældre naturligvis tager skoleelevers trivsel dybt alvorligt.

Kunne ønske os, at dokumentaren var bedre

Til SE og HØR udbyder repræsentant for forældrene Titus Gylvin synspunkterne, og grunden til at pressemeddelelsen er sendt ud.

-Alle spørger os jo, hvad vi tænker og vi mener, at vi skylder at komme en udmelding.

- Vi anerkender dokumentaren, men kunne godt ønske, den var bedre.

- Alle er gået tilbage til deres børn. Alle har set på det her med største alvor. Vi kan simpelhen ikke genkende billedet, når vi snakker med vores børn om skolen, siger Titus Gylvin.

Repræsentanten ærgrer sig over, at udtryk som "sadistisk kultur", "bizar voldsfabrik", "bøddelfabrik", "tavshedskultur", "nedlukning nødvendig" har været brugt i debatten.

Han refererer blandt andet til en trivselsundersøgelse, der viste, at elevernes trivsel faldt under coronanedlukningen, og steg igen da skolen blev åbnet.

- Det er da en smule mærkeligt, hvis skolen er sådan en ”bizar voldsfabrik”, som den er blevet kaldt, siger han.

Meddelelsen er underskrevet "en bred kreds af forældre til nuværende elever på Herlufsholm".

Til SE og HØR oplyser Titus Gylvin, at der er tale om et trecifret antal forældre, som står bag meddelelsen.

Liste med flere punkter

I pressemeddelelsen listes seks punkter op, som ifølge forældrene viser, ”at dokumentaren på det saglige plan lader meget tilbage at ønske”.

Se listen herunder

1. TV 2-dokumentaren benytter sig i hovedsagen af anonyme kilder, hvor ikke blot navn er hemmeligholdt, men også oplysninger om i hvilken periode de pågældende kilder gik på skolen, og hvorvidt de var kost- eller dagelever er holdt hemmelige. Det betyder, at det er helt umuligt at vide, hvorvidt der tales om en fjern fortid, som ingen ønsker tilbage. Kun i ganske få tilfælde pointerer TV 2 selv, at der er tale om udsagn fra de seneste år.

2. En central kilde i dokumentaren var kun indskrevet på skolen i cirka tre måneder og var i en kortere periode fysisk til stede på skolen.

3. En anden central kilde, der står frem, er en kendt kritiker af skolen, der udtrådte efter 9. klasse på Herlufsholm tilbage i 1992, altså forrige århundrede.

4. En kilde fortæller om en "Herluf Fond", som finansierer skolen, der ganske enkelt ikke findes.

5. En central ekspertkilde ved intet andet om Herlufsholm, end det TV 2 selv har fortalt ham. Ikke desto mindre tillægges denne kilde autoritet til at kunne konkludere, at skolen har en "voldskultur".

6. I dokumentaren fremgår det, at TV 2 har haft kontakt til knap 50 tidligere elever, men alligevel har TV 2 i flere tilfælde tilsyneladende ikke kunnet kontakte de forurettede elever og foretrukket at lade episoder blive beskrevet med andenhåndsudsagn.

- Når vi siger de her ting, så hører vi, at vi nok fornægter noget, eller er en del af en tavshedskultur. Men det er ikke korrekt.

- Vi anfægter ikke noget, men alle må være interesseret i at få den bedst mulige information, siger Titus Gylvin.

- Vi skal have det hele med.

Det er der ikke lige nu?

- Det er der ikke.

- Man skal ikke bare afvise ting, man bør stille saglige spørgsmål til alt. Hvad betyder det, når en kilde står frem, og har en oplevelse, der er 40 år gammel?

- Hvis ikke der har været en lignende oplevese siden, hvorfor er det så med i dokumentaren, siger Titus Gylvin.

Han og de andre forældre glæder sig over, at der politisk har været snak om at undersøge elevtrivslen på alle kostskoler i Danmark.

Har fået mange konsekvenser

Siden TV 2’s dokumentar om kulturen på Herlufsholm kom ud, har skolen været under voldsom kritik, hvilket blandt andet har betydet, at rektor Mikkel Kjellberg er blevet opsagt.

Også kronprinsparret har udtalt sig oven på den meget omdiskuterede dokumentar.

"Som forældre forventer vi, at skolen effektivt sikrer en kultur, hvor alle er trygge og en del af fællesskabet, og vi vil i den kommende tid følge de ændringer, som er åbenlyst nødvendige," udtalte kongehuset på de sociale medier den 5. maj.

Sponsoreret indhold