Krimi29. marts 2021

WHO: Coronavirus spredte sig fra dyr til mennesker

Fra "meget sandsynligt" til "meget usandsynligt" er fire scenarier for coronavirussens oprindelse blevet oplistet
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Hvordan coronavirussen opstod har været et spørgsmål, der længe har manglet et konkret svar.

Men nu slår en ny rapport fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) fast, at det er meget sandsynligt, at virussen er blet overført fra dyr til mennesker.

Det skriver nyhedsbureauet AP, som har fået indsigt i rapporten.

Artiklen fortsætter under billedet ...

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/20210323-073829-l-1920x1280we.jpg
 Foto: Eloisa Lopez/Reuters/Ritzau Scanpix

Den nærmeste slægtning til den virus, der forårsager covid-19, er fundet hos flagermus. (Foto: Eloisa Lopez/Reuters/Ritzau Scanpix)

Den mest sandsynlige teori handler dog ikke om en borger i den kinesiske by Wuhan, som har gnavet på en få flagermus, hvilket ellers har været en teori.

Derimod tyder det på, at virussen har spredt sig fra flagermus til mennesker gennem andre dyr. Det er i hvert fald det mest sandsynlige scenarie.

Ifølge rapporten ser det ud til, at der er vis evolutionær afstand mellem den coronavirus, mennesker får, og den coronavirus, der er fundet i flagermus. Den forskel kan skyldes, at virussen har muteret sig i et andet dyr, inden det er nået over til mennesker.

Hvad dette manglende led er står stadig ubesvaret hen. Men ifølge AP bemærker WHO, at det muligvis kan være mink og katte, der kunne være bærere.

MEST SANDSYNLIGE SCENARIER

I rapporten har forskerne listet fire scenarier for coronavirussens oprindelse op og rangeret dem efter, hvor sandsynlige de er.

  1. 1. Overførsel fra flagermus til mennesker gennem et andet dyr er meget sandsynligt.
  2. 2. Direkte overførsel fra flagermus til mennesker er sandsynligt.
  3. 3. Spredning gennem mad fra "cold-chain" var muligt, men usandsynligt.
  4. 4. Spredning fra laboratorie lækeage er meget usandsynligt.

Kilde: AP.

En anden teori, der er om virussens oprindelse, går ud på, at virussen har spredt sig fra en laboratorielækage i Kina. Ifølge rapporten er dette scenarie dog "yderst usandsynligt".

Selvom rapporten kommer nogle skridt tættere på et svar på, hvor virussen, der har lukket hele verden ned, kommer fra, er svarene ikke sikre nok endnu, til at der kan slås to streger under et resultat.

Forskerholdet bag WHO-rapporten foreslår derfor yderligere forskning af de forskellige scenarier - med undtagelse af teorien om en fejl i et laboratie, som de skyder helt i sænk.

Rapporten er ikke ikke udkommet officielt endnu, men vil være tilgængelig inden for kort tid.

Sponsoreret indhold