Krimi11. april 2020

Vild corona-påstand går viralt: Nu sår forskerne tvivl

Måske skal man ikke tro på alt, hvad man læser - slet ikke i disse tider
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/cykle.jpg
 Foto: MEGA

Og det er muligvis moralen i denne - ved første øjekast - uhyggelige sag om større smittefare på steder, hvor folk løber eller cykler forbi hinanden.

På sociale medier som Facebook og Twitter kan man i hvert fald lige nu læse flere beretninger om, at man har påvist, at coronavirus kan smitte ved at eksempelvis en motionist eller cyklist suser forbi.

Det hele stammer fra en belgisk/hollandsk undersøgelse, som på en video viser, hvordan partikler i luften spredes og hænger ved i længere tid.

I udgangspunktet er den tilsyneladende lavet med afsæt i sportsudøvere.

Dog er det væsentligt at bemærke, at selve studiet bag ikke er gjort færdigt. Sådan lyder det både fra forskningens oprindelige formidler, Bert Blocken, der på Twitter maner til besindighed, samt fra professor i virologi ved Københavsn Universitet, Allan Randrup Thomsen, som BT har talt med.

Han mener, det er tvivlsomt, at du kan blive smittet ved, at en coronaramt motionist eller cyklist passerer dig.

- Det er en ren fysisk simulering. Så jeg er ikke sikker på, at det er helt så farligt, som man prøver at antyde i den her undersøgelse, fortæller han til BT.

I et svar under et post fra nyhedsmediet Medium, præciserer den belgiske professor Bert Blocken.

"Fuldstændig fejlagtig fortolkning. Løbere og cyklister spreder ikke coronavirus. Seriøst, folkens," skriver han blandt andet.

Blocken er ifølge sin twitter-profil professor og civilingeniør på Eindhoven teknologiske universitet.

Allan Randrup Thomsen fortæller desuden til BT, at man skal være utroligt uheldigt stillet, hvis man bliver smittet på en enkelt løbetur. Det skyldes, at man skal udsættes for flere viruspartikler og i længere tid for at blive ramt.

Alligevel opfordrer han folk til fortsat at have fornuften med ud i verden og holde afstand.

Tidligere i dag skrev danske medier som Berlingske om opdagelserne ved studiet. Artiklen er dog siden blevet opdateret med Bert Blockens kommentarer.

Herunder kan du se den oprindelige, interessante - men dog usikre - simulation af de efterladte luftpartikler.

Sundhedsmyndighedernes regler foreskriver stadig, at man passer på og tager hensyn, når man bevæger sig ud - også selvom det bare er på en rask løbetur i frisk luft.

Her har man blandt andet omkring søerne i København ensrettet stierne, så færre folk skal krydse hinanden på vej rundt. Ligesom man i Frederiksberg Have ikke længere kan motionere.

Sponsoreret indhold