Krimi11. januar 2021

Politi forklarer voldsom anholdelse: - Han kunne ikke mærke smerte

En psykisk syg mand blev slået med stav gentagne gange indtil han mistede bevidstheden
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/fqjctntxiacqihr.jpg
 Privat

Søndag morgen klokken syv blev en politibetjent angrebet af en 37-årig psykisk syg mand i Aalborg.

Ifølge en pressemeddelelse fra Nordjyllands Politi, stod politipatruljen og bevogtede en bil, da den 37-årige angreb den ene betjent.

- Betjenten står alene uden for bilen, mens han kollega sidder inde i bilen. Betjenten ser så pludselig denne 37-årige mand, som går ud på vejen og har direkte kurs mod betjenten. Da manden kommer tæt på betjenten, beder betjenten om at holde sig væk, men den 37-årige mand går direkte hen til betjenten og slår ham med knytnæveslag i ansigtet, siger politiinspektør Claus Danø fra Nordjyllands Politi i pressemeddelelsen.

Efter angrebet blev den 37-årige udsat for en voldsom anholdelse.

Flere videoer, der florerer på de sociale medier, viser, hvordan politibetjentene holder den 37-årige nede, mens han får adskillige slag med en stav.

Til sidst bliver den 37-årige bevidstløs, og politiet må give hjertemassage til manden, inden han bliver hentet af en ambulance.

Ifølge Claus Danø var politiet nødsaget til at anvende den fornødne magt i forbindelse med anholdelsen.

- Vi forstår godt, at anholdelsen ser voldsom ud. Det ér voldsomt. Her er tale om en psykisk syg person, som desværre bliver meget voldsom og farlig. Betjentene starter med at anvende peberspray mod ham for at pacificere ham, men den har slet ingen effekt, lyder det fra politiinspektøren i pressemeddelelsen.

Politibetjenten bliver derfor nødt til at tage staven i brug.

- Det er vigtigt at pointere, at betjentene samarbejder om at få manden til at forholde sig roligt og pacificeret, indtil de kan mærke, at han holder op med at yde modstand. Den modstand kan ikke nødvendigvis ses på en video, siger Claus Danø i pressemeddelesen.

Manden blev tilset på skadestuen og er nu indlagt på en psykiatrisk afdeling.

- Han kunne ikke mærke smerte

SE og HØR har været i kontakt med politiinspektør Claus Danø fra Nordjyllands Politi.

Han fortæller, at den anholdte, efter politiets optælling, fik omkring 15 slag med staven. Han holder fast i, at betjentene brugte den magt, der var nødvendig.

Men når manden bliver slap i kroppen og skal have hjertemassage, er betjentene så ikke gået alt for vidt?

- Det er svært at vurdere. Vi havde at gøre med en mand, som vi vurderede, ikke kunne mærke smerte. Pludselig lå han stille. Det er ikke sikkert, han var bevidstløs, men betjentene blev bekymrede og vurderede, at der kunne være et hjertestop på vej. Han kom til sig selv igen og var igen meget voldsom, siger Claus Danø.

Ifølge pressemeddelelsen slap den anholdte med nogle "knubs" efter episoden. Claus Danø forklarer, at den anholdte ikke havde brug for yderligere behandling, da han var blevet tilset på skadestuen.

- Knubs er et udtryk for mærker og ømhed. Han havde ikke fået nogle skader, der gjorde, at han skulle have behandling. Hvis han skulle have gips på eller skulle indlægges, havde vi brugt et andet ord, siger han.

Politianklagemyndighed underettet

Nordjyllands Politi har orienteret Den Uafhængige Politianklagemyndighed om sagen.

- Det gør vi, fordi vi ønsker at orientere dem, så de har mulighed for at vurdere sagen. Det er helt normal procedure. Vores egen umiddelbare virdering er, at betjentene har handlet i overensstemmelse med reglerne og i øvrigt gjorde, hvad der desværre var nødvendigt, oplyser Claus Danø i pressemeddelelsen.

Sponsoreret indhold