Krimi1. november 2023

Vejle-politi kan have brudt loven i Farhad-sag

Politiet kan have brudt loven ved at give detaljerede oplysninger om Farhad-sagen, vurderer flere eksperter.
Den nu 17-årige Farhad har været i kontakt med sin familie, skriver medie.
Den nu 17-årige Farhad har været i kontakt med sin familie, skriver medie.
 Foto: Politi

Sydøstjyllands Politi brød mandag tavsheden i Vejle Amts Folkeblad, og kunne nu komme med en lang række uverificerede oplysninger fra politiets efterforskning af Farhad Tober.

Det tidligere tavse politi kan dog have brudt sin tavshedspligt - og dermed loven - da politiet ville forklare sin ageren i sagen om den forsvundne Farhad Tober.

Det fortæller flere juridiske eksperter til nyhedsprogrammet ‘Reporterne’ på 24syv.

“Politiet går ud over, hvad der er strengt nødvendigt, ved for eksempel at fortælle, at Vejle kommunes familierådgivning har modtaget flere bekymringer om børnene i familien, og at politiet vurderer, at samarbejdet med familien var anstrengt,” siger adjunkt på juridisk institut på Aalborg Universitet Tanja Kammersgaard Christensen.

Kan bryde flere loveHun bakkes op af professor i forvaltningsret og digitalisering på Københavns Universitet, Hanne Marie Motzfeldt, der vurderer, at flere af informationerne, som Sydøstjyllands Politi har delt med medier, normalt falder ind under myndighedernes tavshedspligt.

Ifølge Tanja Kammersgaard Christensen kan politiet desuden også gøre sig skyldig i at bryde principperne i databeskyttelsesloven.

I en mail til 24syv, skriver Sydøstjyllands Politi også, at der var oplysninger om, at familien skulle holde Farhad Tober skjult, fordi familien frygtede, at Vejle Kommune ville tvangsfjerne ham.

Oplysningen om familiens frygt er ifølge Tanja Kammersgaard Christensen ikke nødvendigt for at opfylde politiets formål med at dele oplysningerne.

Forundret politiforsker: “Usædvanlig praksis”Tanja Kammersgaard Christen fortæller, at der kan være situationer, hvor politiet med tungtvejende argumenter har lov til at dele fortrolige eller personfølsomme oplysninger med offentligheden. Det mener hun dog ikke har været gældende her.

I mailen til 24syv skriver Sydøstjyllands Politi, at man deler oplysningerne, fordi man anser sagen for opklaret. Politiforsker ved katastrofe og risikomanageruddannelsen Thomas Skou Roer, kan heller ikke forstå, hvorfor så detaljerede oplysninger skal deles med offentligheden, når Farhad Tober ikke længere er forsvundet og efterforskningen er afsluttet.

“Det er slet ikke nødvendigt at dele så detaljeret, hvis politiets eneste grund er, at de blot vil fortælle os, at deres efterforskning har været grundig nok,” siger Thomas Skou Roer, der desuden frygter, at eksempler som disse kan gå ud over befolkningens tillid til politiet.

Farhad Tobers familie har ikke meget tilovers for politiets ageren.

“Politiet er nødt til at rense deres røv nu, da de er kommet med løgn på løgn,” siger Farhad Tobers onkel, Sulaiman Ibrahim, til 24syv.

Sponsoreret indhold