Krimi11. marts 2021

Vaccine kan have kostet dødsfald

Astra Zeneca vaccinen er sat i bero, mens den undersøges for alvorlige bivirkninger
https://imgix.seoghoer.dk/media/article/astra_zeneca.jpg
 Foto: Dado Ruvic/Reuters/Ritzau Scanpix

Sundhedsstyrelsen har nu valgt at sætte covid-19 vaccinen fra Astra Zeneca på pause i 14 dage.

Der er nemlig mulige alvorlige bivirkninger ved vaccinen, der sættes i forbindelse med mulige blodpropper.

De europæiske lægemiddelmyndigheder har på den baggrund iværksat en undersøgelse af AstraZeneca-vaccinen.

Én indberetning vedrører et dødsfald i Danmark.

Det kan på nuværende tidspunkt ikke konkluderes, om der er en sammenhæng mellem vaccinen og blodpropperne.

Vaccinen sættes på baggrund af den bekymring, som er rejst fra lægemiddelmyndighederne, og ud fra et forsigtighedsprincip på pause, skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Sundhedsstyrelsen vil sammen med Lægemiddelstyrelsen lave en ny vurdering i uge 12.

”Vi er midt i den største og vigtigste vaccinationsudrulning i Danmarkshistorien. Og lige nu har vi brug for alle de vacciner, vi kan få. Det er derfor ikke nogen let beslutning at sætte én af vaccinerne på pause. Men netop fordi vi vaccinerer så mange, så er vi også nødt til at reagere med rettidig omhu, når der er viden om mulige alvorlige bivirkninger. Det er vi nødt til at få afklaret, før vi kan fortsætte med at bruge vaccinen fra AstraZeneca,” siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen i pressemeddelelsen.

De danske og europæiske lægemiddelmyndigheder holder skarpt øje med udrulningen af vaccinerne mod COVID-19, både når det gælder de mere almindelige milde bivirkninger og de sjældne, men alvorlige, mulige bivirkninger.

Som udgangspunkt vurderer sundhedsmyndighederne, at det er uacceptabelt at få meget alvorlige bivirkninger i forbindelse med en forebyggende behandling, som for eksempel vaccination.

Derfor reagerer de tidligt, hvis der er det mindste tegn på en mulig risiko ved vaccinen.

”Det er vigtigt at understrege, at vi ikke har fravalgt AstraZeneca vaccinen, men at vi sætter den på pause. Der er god dokumentation for, at vaccinen er både sikker og effektiv. Men både vi og Lægemiddelstyrelsen er nødt til at reagere på rapporter om mulige alvorlige bivirkninger, både fra Danmark og andre europæiske lande. Det viser, at overvågningssystemet virker.”

”Samtidig er det vigtigt for os, at borgerne er trygge ved det tilbud, vi giver dem, og stoler på, at vi kan stå inde for kvaliteten af de vacciner, som vi har i vores program. Derfor reagerer vi prompte, indtil vi har fået undersøgt, om der er en sammenhæng mellem vaccinen og de mulige bivirkninger”, skriver sundhedsstyrelsen.

Sponsoreret indhold