Krimi 11. marts 2021

Vaccination med AstraZeneca sat i bero

Man gør det af en forsigtighedsprincip efter et dødsfald
Foto: Canva

Vaccinationer med AstraZeneca-vaccinen sættes i bero efter en indberetning om dødsfald i Danmark.

Det oplyser sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.

- Sundhedsmyndighederne har af forsigtighedshensyn sat vaccination med AstraZeneca i bero efter signal om en mulig alvorlig bivirkning i form af dødelige blodpropper. Det kan pt ikke konkluderes, om der er en sammenhæng. Vi handler tidligt, det skal undersøges grundigt, skriver sundhedsministeren.

Artiklen fortsætter under tweetet ...

Som ministeren skriver, kan kan det for nu ikke konkluderes, om der en sammenhæng mellem vaccinen og blodpropperne, men for at være på den sikre side sættes vaccinen indtil videre på pause i 14 dage.

Ifølge Statens Serum Institut er 25% af alle de givne vaccinationer mod coronavirus i Danmark fra AstraZeneca. Det svarer til mere end 142.102 personer, der er påbegyndt på AstraZeneca-vaccinen.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

På et doorstep-pressemøde bliver statsminister Mette Frederiksen (S) spurgt ind til vaccinen, der er sat i bero:

- Det er rigtigt, at den sættes på pause i Danmark, indtil myndighederne har kunne få overblik over risikoen, siger Mette Frederiksen.

- Der er altid en risiko forbundet med vacciner. Nu skal AstraZeneca-vaccinen undersøges. Det lyder som en rigtig måde at gå til det her på, fortsætter hun.

Nu hvor AstraZeneca-vaccinen sættes på pause, betyder det også, at dem, der allerede har fået 1. stik, må vente endnu længere på 2. stik.

Der er lavet en helt ny version af vaccinationsplanen, hvor AstraZeneca er taget helt ud af planen for at illustrere et "worst case scenarie". I den plan har alle danskere over 16 år fået tilbudt vaccinen senest i uge 28, hvilket er den anden uge af juli. Alle kan være færdigvaccinerede fire uger efter.

Sponsoreret indhold