Krimi26. januar 2024 (opd. 26. januar 2024)

Uhyggelig rapport: Hvert femte drab er partnerdrab

I rene tal svarer det til 46 ud af 223 drab i perioden 2017-2021

Hvert femte drab begået i Danmark i perioden 2017-2021 var et partnerdrab.

Det viser en ny rapport fra Justitsministeriets Forskningskontor, oplyser Justitsministeriet fredag morgen i en pressemeddelelse.

I rene tal svarer det til 46 ud af 223 drab i perioden. Det gør partnerdrab til den næstmest udbredte drabstype i Danmark.

Drab i kriminelle miljøer var den mest udbredte.

Rapporten er udformet som en del af en handlingsplan mod partnervold og partnerdrab, som regeringen præsenterede i 2023.

Da rapporten dækker en periode forud for handlingsplanen, kan man ikke se resultatet af de initiativer, som blev iværksat frem mod 2026.

Ifølge Justitsministeriet er der i flere af sagerne tegn på, at gerningspersonen forud for drabet har udsat offeret for trusler og/eller vold.

Desuden er der i flere sager indikation på, at der har været kontrol og/eller stalking i forholdet forud for drabet.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) beskriver i pressemeddelelsen tendensen som "dybt tragisk".

- Resultaterne fra rapporten danner et godt grundlag for bedre viden om partnerdrab, herunder hvad der er gået forud for drabet, hvilket kan bidrage til en styrket forebyggelsesindsats, siger han.

Rapporten dækker tilsyneladende de mest nylige tal om partnerdrab i Danmark.

Et forskningsprojekt fra retsmediciner Asser H. Thomsen viste sidste år ifølge Politiken, at 26,5 procent af de 1417 drab i perioden 1992-2016 var partnerdrab.

Digitaliserings- og ligestillingsminister Marie Bjerre (V) beskriver i pressemeddelelsen partnerdrab som et problem for ligestillingen.

- Det er et ligestillingsproblem, for det er hovedsageligt kvinder, der dræbes, siger hun.

Ofte går der trusler forud for et partnerdrab, og i den forbindelse kritiserer SF's retspolitiske ordfører, Karine Lorentzen Dehnhardt, regeringen for at tøve med et effektivt redskab - nemlig en såkaldt omvendt fodlænke.

I Norge har fodlænken betydet, at truende og stalkende mænd afsløres, hvis de fysisk nærmer sig offeret.

- Danmark nøler med beskyttelsen af kvinder og den omvendte fodlænke, skriver hun i en kommentar.

Sidste år blev justitsministeren pålagt at etablere en forsøgsordning, men "justitsministeren er her otte måneder senere stadig ikke nærmere en løsning, selv om den åbenlyst kan redde liv", skriver SF'eren.

Sponsoreret indhold