Krimi28. januar 2023

Tyre Nichols blev banket ihjel: Video af brutal anholdelse offentliggjort

Fem politibetjente er sigtet for mordet på 29-årige Tyre Nichols i USA, der mistede livet 10 januar efter en brutal anholdelse. Nu er videomateriale blevet offentliggjort. Vi advarer om voldsomme billeder
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
ADVARSEL: Voldsomme billeder. Videoovervågning af den brutale anholdelse er blevet offentliggjort.
 Ritzau Scanpix

Politiet i den amerikanske by Memphis har natten til lørdag dansk tid offentliggjort videomateriale af en hændelse, hvor fem politibetjente er blevet sigtet for drab på manden Tyre Nichols.

På videoen kan man ifølge den amerikanske avis The New York Times se Nichols, der ligger på jorden, mens betjentene står omkring ham, mens han skriger.

Betjentene slår og sparker den 29-årige Nichols, skriver avisen.

Nichols blev 7. januar anholdt i den amerikanske delstat Tennessee. Han døde tre dage senere, efter at have pådraget sig store skader fra den voldelige anholdelse.

På et tidspunkt bliver han ligeledes slået med en knippel, samtidig med at han ikke viser tegn på at kæmpe imod, fremgår det af videoen ifølge avisen.

Da han senere står op, slår en betjent ham med mindst fem hårde slag, mens en anden betjent holder hans hænder på ryggen.

Videomaterialet viser, at konfrontationen ser ud til at have startet, mens Tyre Nichols stadigvæk befandt sig i sin bil. Betjentene bad Nichols om at stige ud af sin bil.

På videoen kan man ifølge The New York Times se, at en betjent trækker den 29-årige mand ud af bilen, mens han siger, "jeg gjorde ikke noget".

Ifølge nyhedsbureauet AP viser videoen, at betjentene fejrer deres gerning med "high fives".

En efterforskningschef fra Tennessee sagde fredag efter at have gennemgået optagelser af anholdelsen, at betjentenes handlinger var "fuldstændig rædselsfulde".

De fem betjente, der torsdag er anholdt, er alle sorte og mellem 24 og 32 år. Også det 29-årige offer var sort.

Politivold har været et stort tema i USA særligt siden sagen om den sorte amerikaner George Floyd, der i 2020 blev dræbt af en hvid betjent under en anholdelse.

Videoen er blevet offentligt fredag eftermiddag lokal tid, hvor skoler og kontorer er lukket for weekenden. Tidspunktet er valgt, for at mindske potentielle gener fra potentielle protester.

Tyre Nichols' familie har opfordret til fredelige protester.

The New York Times melder om, at demonstranter har umiddelbart efter offentliggørelsen af videoen har blokeret en vej i den sydvestlige del af byen. Flere lastbiler er strandet.

Tyre Nichols-sagen

7. januar: Betjente stopper Nichols med begrundelsen hensynsløs kørsel omkring klokken 20.30 lokal tid. Ifølge en udtalelse fra politiet fulgte der herefter en konfrontation, og Nichols flygtede til fods. Han blev herefter forfulgt af betjente, og en ny konfrontation fandt sted. Efterfølgende klagede Nichols over "at være forpustet", lyder det i politiets udtalelse. En ambulance blev tilkaldt, og Nichols blev kørt på hospitalet.

8. januar:En efterforskningsenhed i Tennessee bliver anmodet om at gå ind i sagen for at undersøge forholdene omkring anholdelsen.

10. januar: Nichols dør af sine skader, oplyser efterforskningsenheden.

14. januar: Nichols' familie holder et mindearrangement, hvor de viser et fotografi af Nichols, hvor man kan se, at han er slemt forslået, oplyser et lokalt medie i byen Memphis, hvor anholdelsen fandt sted. Efterfølgende finder protester sted.

16. januar: Borgerrettighedsadvokaten Ben Crump repræsenterer Nichols' familie i sagen. Han er kendt for at have repræsenteret familier i nogle af de mest omtalte sager om politivold i USA, herunder sagerne om Trayvon Martin og George Floyd. Crump kræver omgående, at videomateriale af anholdelsen optaget af politiets egne kameraer bliver udleveret.

20. januar: Politiet i Memphis fyrer de fem involverede betjente.

23. januar: Crump og Nichols' familie får adgang til politiets video af anholdelsen. Borgerettighedsadvokaten siger senere, at det minder ham om videoen, hvor Rodney King bliver udsat for politivold. Den sag er fra 1992 og ledte til store protester samt reformer af politiet.

25. januar: Politiet i Memphis offentliggør en video, hvor politichef Cerelyn Davis kalder behandlingen af Tyre Nichols for et "svigt af basal menneskelighed".

26. januar: De fem involverede betjente bliver anklaget for second degree murder. Det defineres som et bevidst drab. Forskellen fra first degree murder er, at drabet ikke har været planlagt på forhånd.

27. januar: Politiet offentliggør en video af hændelsen for offentligheden.

Sponsoreret indhold