Krimi31. august 2023

Tragedie i Johannesburg: Brand i lejlighed koster 60 personer livet

Mindst 60 personer har mistet livet i en brand i en lejlighed i Johannesburg i Sydafrika
Firefighters work at the scene of a deadly blaze in the early hours of the morning, in Johannesburg, South Africa August 31, 2023. REUTERS/Shiraaz Mohamed. (Foto: STRINGER/Ritzau Scanpix)
En brand i Johannesburg har kostet 47 personer livet.
 Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix

Mindst 73 mennesker har mistet livet ved en brand tidligt torsdag morgen i en femetagers bygning i Johannesburg i Sydafrika.

Over 50 blev kvæstet under forsøget på at komme ud af bygningen, der ligger i et nedslidt kvarter i landets største by. Det rapporterer BBC.

Myndighederne har endnu ikke meldt ud, hvad der var årsag til den fatale brand. Dagen igennem er dødstallet flere gange blevet opjusteret.

Torsdag eftermiddag hang tæpper og lagner ud af sodede vinduer i bygningen. Meget tyder på at den var en ren dødsfælde.

- Det var så svært for os at komme ud, fortæller Nobuhle Zwane. Hun havde dog held til at slippe ud sammen med sine to børn på 13 og 2 år.

Øjenvidner fortæller om forældre, der kastede deres babyer ud på gaden i et forsøg på at redde dem. Mange forsøgte forgæves at finde udgangsdøre.

Meget tyder på, at huset, der er kommunalt ejet, havde mange illegale beboere.

En lokal beboer siger, at de fleste, der boede i bygningen, var udlændinge.

Branden brød ud cirka klokken 01.30 lokal tid natten til torsdag, skriver det sydafrikanske medie News24. Sydafrika er i samme tidszone som Danmark.

- Nogle kom ud gennem vinduer, kvinder og børn blev efterladt, og de døde, mens de var derinde, siger en lokal beboer Irene Ntamba.

Inde i bygningen så redningsfolk flere tegn på, hvor grufuldt livet var endt for mange.

Lig lå stablet foran sikkerhedsdøre, som var aflåst.

Beboere fortæller, at hver af de fem etager har en sikkerhedsdør, som aflåses om natten for at forhindre politiet og andre i at trænge ind.

Bygningen ligger i et kvarter med meget kriminalitet, og ifølge Reuters kan en del beboere havde tilknytning til bander.

Som morgenen skred frem blev stadigt flere døde båret ud og lagt under tæpper.

Sydafrikas præsident, Cyril Ramaphosa, kalder det "en stor tragedie". Han udtrykker håb om, at når årsagen til branden er opklaret, så vil det forhindre andre lignende ulykker.

Johannesburg har ifølge hjemmesiden World Population Review over seks millioner indbyggere. Det gør den til Sydafrikas største by.

Sponsoreret indhold