Krimi7. oktober 2022 (opd. 8. oktober 2022)

Tidligere politidirektør: Her er dansk politi bagud

Teknologi fylder, som i resten af samfundet, en stor del af politiets arbejde nu til dags. Men ifølge tidligere Politiinspektør Bent Isager-Nielsen, kan en god afhøring ikke erstattes af alverdens teknologi
Tidligere leder af Rejseholdet Bent Isager-Nielsen fortæller i premieren til den nye sæson af podcasten "På sporet," af afhøringer fortsat er et af de vigtigste redskaber, når politiet skal opklare alvorlige forbrydelser.
Tidligere leder af Rejseholdet Bent Isager-Nielsen fortæller i premieren på den nye sæson af podcasten "På sporet," at afhøringer fortsat er et af de vigtigste redskaber, når politiet skal opklare alvorlige forbrydelser.
 Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Hvilke redskaber er afgørende for dansk politi, når de skal løse voldsomme drabssager eller andre alvorlige forbrydelser?

Nu til dags vil de fleste nok pege hen på ting som computere, DNA og anden smart teknologi

Men sådan forholder det sig ikke, hvis man spørger tidligere politiinspektør og drabschef for Rejseholdet Bent Isager-Nielsen.

- Der er mange, mange sager, hvor afhøringer er helt afgørende for opklaringen af sager, fortæller den tidligere politichef i nyeste afsnit af podcasten "På sporet".

Ifølge Bent Isager-Nielsen er afhøringer faktisk et af de vigtigste redskaber, når en forbrydelse skal opklares - og det kan en computer altså endnu ikke klare.

Og det gælder, selv om en afhøring ganske simpelt en samtale mellem en mistænkt eller et vidne, og et par politibetjente på den anden side af bordet. Men der er også sket en markant udvikling i de metoder, som politiet bruger her.

Tidligere havde betjentene nemlit et klart og nedskrevet tema på forhånd om, hvad de ville have ud af afhøringen. Men sådan forholder det sig ikke længere.

- Den praksis er man i dag gået væk fra - i stedet lader man vidnerne tale.

- Det giver langt flere informationer, forklarer Bent Isager-Nielsen i podcasten.

Bent Isager-Nielsen bestred i mange år flere vigtige poster hos dansk politi. I en årrække var han drabschef for den Rejseholdet, og senere Politiinspektør.
Bent Isager-Nielsen bestred i mange år flere vigtige poster hos dansk politi. I en årrække var han drabschef for den Rejseholdet, og senere Politiinspektør.
 Foto: Jens Dresling/Politiken/Ritzau Scanpix

Det kalder man en åben afhøring, hvor de omvendt - på den anden side af Atlanten - stadig gør stort brug af skyldsmetoden, hvor man afhører folk ud fra en tese om, at de er skyldige.

Men ifølge den tidligere drabschef risikerer man herved, at få en falsk tilståelse, som man de seneste år har hørt om i flere sager fra USA.

Her i landet er vi dog bagud, når det kommer til at optage afhøringer af vidner og misænkte.

- Det har vi endnu ikke implementeret i dansk politi, selv om mange lande rundt om os har gjort det, fortæller Bent Isager-Nielsen.

Og det kan i nogle tilfælde være problematisk, hvis et vidne eller en misænkt pludselig påstår, at han ikke har udtalt det ene eller andet til politiet, mener han:

- Alt det kunne man jo spare diskussionen om, hvis man bare lige kunne lytte til lydfilen eller videoen fra afhøringen, forklarer den tidligere drabschef for rejseholdet.

Sponsoreret indhold