Krimi19. juni 2023 (opd. 19. juni 2023)

Tidligere finansboss Jesper Berg fra vidneskranken: - Jeg kan ikke udelukke det

Mandag tog Københavns Byret hul på en lettere prekær sag, hvor mangeårig tidligere direktør fra Finanstilsynet var tiltalt for vold begået mod en p-vagt
Tidligere direktør for Finanstilsynet Jesper Berg var mandag på anklagebænken i Københavns Byret - tiltalt for at have spyttet en p-vagt i ansigtet.
Tidligere direktør for Finanstilsynet Jesper Berg var mandag på anklagebænken i Københavns Byret - tiltalt for at have spyttet en p-vagt i ansigtet.
 Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

LÆS OGSÅ: Spyttede på og påkørte p-vagt

Der er nok intet, der kan sætte folks sind i kog som en parkeringsafgift - heller ikke, hvis man er tidligere direktør for Finanstilsynet gennem otte år.

Det kan i hvert fald konstateres efter mandagens retsmøde, hvor den tidligere finansboss Jesper Berg skulle forsvare sig mod en tiltalte om at have begået vold mod en p-vagt og at have bakket ind i ham to gange i sin Volvo.

Selv nægtede den tidligere finansboss både vold og at have udsat p-vagten for en nærtliggende fare, meddelte hans forsvarer Henrik Stagetorn ved retsmødets indledning.

Han erkendte dog at have overtrådt færdelslovens paragraf 3 - der handler om ikke at udvise agtpågivenhed, og som kan give en bøde.

- Jeg mener ikke, at jeg har spyttet på ham.

- Det ville ligne mig meget dårligt, men jeg kan ikke udelukke det, forklarede 64-årige Jesper Berg sig fredag formiddag for Københavns Byret.

Men historien lød noget anderledes, da en ung, høj parkeringvagt tog plads i vidneskranken.

- Da jeg er ved at køre fra stedet, mærker jeg en spytklat i ansigtet og på skulderen, fortalte p-vagten for dagens dommer og to domsmænd.

Så var dagens stridspunkt fastlagt.

Vidne: Han spyttede på ham

Episoden fandt sted sidste år 14. juli på en parkeringsplads i København. Her var den daværende Finansboss ved Halvtolv 4 for at købe et brød hos en nærtliggende bager - men var ikke helt opmærksom på skiltningen. Han skulle nemlig have sat sin p-skive.

- Jeg troede, at jeg skulle bruge easyparks app. Men da jeg kommer ud, har jeg fået en parkeringsafgift. Jeg bliver meget vred, fordi jeg følte mig uretfærdigt behandlet, fortalte Jesper Berg for retten.

Af den grund ville den mangeårige topchef i Finansstyrelsen konfrontere p-vagten, men han spyttede i hvert fald ikke på ham, mener han selv.

Et vidne, der havde overværet optrinnet, bakkede dog p-vagten op.

- Det var meget tydeligt, at p-vagten var den rolige i situtationen. Jeg ser ikke selve spytklatten, men jeg ser det i splitsekundet efter, hvor han laver en spyttebevægelse fremad med hovedet.

- Efter følgende kan jeg se, at parkeringsvagten sidder og tørrer sit ansigt af inde i bilen, lød vidnets forklaring i en næsten fyldt retssal 36.

Blev bange for p-vagt

Ifølge Jesper Berg var det en "trøstesløs" situation, hvorfor han efter konfrontationen med p-vagten går fra stedet.

- Da jeg sætter mig ind i bilen farer han hen og river døren op. Jeg er meget bange for, at jeg skal have tæv, forklarede Jesper Berg for retten.

Men ifølge parkeringsvagten gav han flere gange den mangeårige finansboss besked om, at han skulle blive på stedet, og at politiet var blevet tilkaldt.

- Jeg stiller mig så bag bilen med ryggen til, og kan så mærke, at jeg pludselig får et puf i bagdelen.

- Han bakkede sin bil ind i mig to gange, lød forklaringen fra p-vagten.

Jesper Berg havde en lidt anden udlægning - han opdagede nemlig ikke, at manden stillede sig bag hans bil.

- Jeg begynder at bakke, og da jeg vender mig om for at orientere mig, opdager jeg manden, og jeg trykker straks på bremsen.

Den tidligere direktør mente dog med sikkerhed, at han ikke kørte ind i ham mere end en gang.

Påstand om lang fængselsstraf

Anklageren i sagen nedlagde i slutningen af retsmødet påstand om, at Jesper Berg skulle idømmes mellem 60 og 3 måneders fængsel - samt en ubetinget frakendelse af kørekortet og konfiskation af finansbossens Volvo fra 2015.

Tværtimod mente Jesper Bergs forsvarer, Henrik Stagetorn, at det på ingen måder var bevist, at den tidligere finansboss havde spyttet på p-vagten.

- Der er ingen, der har set ham spytte. P-vagten ser det ikke, men mærker noget bagefter. Der er ingen dna beviser i sagen, og derfor mener jeg, at der er en rimelig tvivl, slog advokaten fast for dommeren.

Han argumenterede blandt andet for retten, at det ikke er muligt at spytte en anden person i ansigtet fra hele halvanden til to meters afstand, lød det i Henrik Stagetorns afsluttende bemærkninger.

Ifølge forsvarsadvokaten skal Jesper Berg udelukkende dømmes for ikke at have vist agtpågivenhed, og skal dermed kun idømmes en bøde - står det til ham.

Dagens retsmøde endte med at gå en del over tid, og sagens dommer valgte derfor at optage sagen til dom.

Der falder dom om halvanden uge.

SE og HØR følger sagen.

Sponsoreret indhold