Krimi3. marts 2023

Ti års fængsel til modtager af Nobelpris

Modtageren af Nobels fredspris Ales Bjaljatski er blevet idømt 10 års fængsel

Hviderusland har idømt modtageren af Nobels fredspris Ales Bjaljatski ti års fængsel, skriver det russiske nyhedsbureau Tass.

Det bekræftes også af organisationen Vjasna, som Bjaljatski har stiftet, skriver AFP.

Han modtog Nobels fredspris i 2022.

Lederen af den hviderussiske opposition, Svetlana Tikhanovskaja, kalder fængselsdommen for en "skamfuld uretfærdighed". Det skriver hun på sociale medier.

60-årige Bjaljatski er en kendt demokratiforkæmper. Han har klaget over at være udsat for politisk forfølgelse.

Han er ifølge Vjasna blevet dømt for smugleri og for at finansiere "aktiviteter, der i alvorlig grad forstyrrer den offentlige orden".

Ales Bjaljatski modtog nobelprisen i 2022 sammen med menneskerettighedsorganisation Memorial og den ukrainske organisation Center for Civil Liberties.

Den norske Nobelkomite hyldede Bjaljatski og de to organisationer for deres mod og vilje for at få belyst forbrydelser og overgreb i de tre tidligere sovjetstater.

- De har gjort en enestående indsats for at dokumentere krigsforbrydelser, brud på menneskerettighederne og magtmisbrug, sagde Nobelkomiteens leder, Berit Reiss-Andersen, ved prisoverrækkelsen i december.

- Tilsammen viser de civilsamfundets betydning for fred og demokrati, fastslog hun.

Bjlajatskij sad på det tidspunkt fængslet, og det var derfor hans kone, Natallia Pintsjuk. som på hans vegne modtog prisen.

Sponsoreret indhold