Krimi2. februar 2024

Terrorsag: Mistænkte skal fortsat være varetægtsfængslede

En 58-årig mand og to 20-årige kvinder skal være fængslet foreløbig frem til 1. marts i terrorsag

Retten på Frederiksberg har ved et retsmøde fredag bestemt, at en 58-årig mand og en 20-årig kvinde fortsat skal være varetægtsfængslede i en terrorsag.

Hvad sagen nærmere drejer sig om, står hen i det uvisse. Siden det første retsmøde i december er alle retsmøder nemlig kørt for såkaldt dobbeltlukkede døre.

Dog har anklagemyndigheden oplyst, at sagen både har tråde til den kriminelle bande LTF og til den palæstinensiske Hamas-bevægelse, der anses for at være en terrororganisation. Det er også blevet oplyst, at de sigtede alle nægter sig skyldige.

Advokat Mette Grith Stage repræsenterer den 20-årige kvinde. Hun protesterede mod specialanklager Anders Larsons krav om, at fredagens retsmøde skulle foregå i fuld lukkethed.

– Det stiller forsvareren i en umådelig vanskelig situation, når man har med et ungt menneske at gøre, at man ikke engang kan fortælle forældrene, hvad sagen handler om, lød det fra Mette Grith Stage, som deltog i retsmødet via en videoforbindelse.

Et andet sted i landet sad hendes klient, den 20-årige kvinde, i videolokalet i et arresthus. På bordet foran hende kunne man se, hvad der lignede et opslået tidsskrift eller en avis. Kameravinklen gjorde det umuligt at se, hvilken udgivelse der var tale om.

Hendes ansigtsudtryk var alvorligt, og i en helt anden boldgade end den joviale tone, som den medsigtede 58-årige mand havde præsenteret retten for, da han en halv times tid tidligere havde fået behandlet sin sag.

– Hej med jer allesammen, udbrød han frejdigt, at hans videoforbindelse fra Vestre Fængsel efter nogle tekniske begyndervanskeligheder, endelig kom op at køre.

Manden har for nogle år tilbage været en regelmæssig deltager i den offentlige debat, men er altså nu mistænkt i en sag om terrorisme. Hans advokat, Amalie Starch, var som den eneste af sagens aktører – bortset fra dommeren – til stede i det lille retslokale 103.

Sagen kom frem i offentligheden midt i december, efter at politiet foretog en række anholdelser. Dagen efter blev en 58-årig mand og en 20-årig kvinde varetægtsfængslet. Det var den 14. december.

Ved samme lejlighed afsagde retten kendelse om, at fire personer, der ikke var til stede skulle varetægtsfængsles. Dette med henblik på at efterlyse dem internationalt.

Nogle dage senere blev en af personerne, en 20-årig kvinde anholdt, da hun vendte tilbage fra en ferierejse. Og 20. december blev også hun varetægtsfængslet.

Fredagens retsmøde på Frederiksberg foregik som nævnt uden adgang for offentligheden. End ikke sigtelsen mod de mistænkte personer må komme offentligt frem.

Specialanklager Anders Larsson fra Københavns Politi har ved en tidligere lejlighed – i forbindelse med et retsmøde i Østre Landsret – oplyst, at sagen har tråde til Hamas. Men nærmere er det ikke uddybet.

Politiet har desuden oplyst, at der er tråde til banden LTF.

Dommeren var enig med specialanklageren i, at et åbent retsmøde ville kunne forstyrre politiets videre efterforskning af sagen.

Ved fredagens retsmøde bestemte dommeren, at de sigtede skal sidde varetægtsfængslet foreløbig frem til 1. marts.

Sponsoreret indhold