Krimi 12. januar

Syrisk statsborger udvises af Danmark

Udvisningen gælder med et indrejseforbud i seks år
Højesteret har torsdag taget stilling til, om en syrisk statsborger, der er mentalt retarderet i lettere grad, kunne udvises af Danmark for at have begået vold, afpresning og andre forbrydelser.
Højesteret har torsdag taget stilling til, om en syrisk statsborger, der er mentalt retarderet i lettere grad, kunne udvises af Danmark for at have begået vold, afpresning og andre forbrydelser.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

En ung syrisk statsborger, der er mentalt retarderet i lettere grad, udvises af Danmark efter at have begået vold, afpresning og andre forbrydelser.

Det har Højesteret afgjort torsdag. Samtidig har Højesteret erklæret sig enig i andre domstoles konklusion, nemlig at den 20-årige ikke er egnet til almindelig straf.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Tidligere har Retten i Sønderborg og Vestre Landsret behandlet sagen.

Udvisningen gælder med et indrejseforbud i seks år, har de fem dommere bestemt.

Dommerne mener, at det vil være ude af proportioner at lade indrejseforbuddet gælde for bestandig, sådan som anklagemyndigheden har forlangt.

De lægger vægt på, at manden kom til Danmark som 12-årig, og at han dermed har tilbragt en del af sin barndom og ungdom her. Desuden spiller det en rolle, at han er frifundet for straf på grund af sin mentale tilstand.

Mandens forsvarer havde bedt Højesteret om at droppe udvisning og anbefalede i stedet at idømme manden en advarsel om udvisning.

I torsdagens dom står, at hans forældre, søskende og bedsteforældre bor i Danmark. Det er uvist, om han har familie i Syrien.

Den 20-årige har efter en tidligere dom afsagt af Vestre Landsret været anbragt på en institution.

Men i februar sidste år stak han. Siden har han været forsvundet.

Højesterets dommere skriver i afgørelsen, at det på trods af mandens mentale tilstand ikke vil være ude af proportioner at udvise ham "med henblik på at forebygge uro og forbrydelse."

Den 20-årige fik i 2019 en advarsel om udvisning af Retten i Odense, men i tiden derefter begik han en stribe forbrydelser.

Ifølge anklagemyndigheden var han ikke bare medløber i andres kriminalitet. Nogle lovovertrædelser har han begået

Sponsoreret indhold