Krimi5. marts 2024 (opd. 5. marts 2024)

Stor politiaktion på Sjælland og Fyn: Vil forbyde Bandidos

Politiet har tirsdag slået til i en koordineret aktion på Sjælland og Fyn
Bandidos klubhus ved Industriparken 31 i Jyderup på nordvest Sjælland, mandag den 15. februar 2021.
National Enhed for Kriminalitet har tirsdag slået til mod flere Bandidos-relaterede adresser på Sjælland og Fyn.
 Foto: Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) i politiet meddelte i januar, at man havde indsamlet nok materiale til at kunne sende en indstilling til Rigspolitiet i sagen om, hvorvidt Bandidos kan søges opløst ved dom.

Men NSK efterforsker stadig rockergrupperingen, og hvorvidt den kan opløses.

NSK oplyser således tirsdag, at man i en koordineret aktion har ransaget syv adresser på Sjælland og Fyn. NSK ønsker ikke at oplyse yderligere.

Fra NSK lød det 11. januar i en mail til Ritzau, at man havde sendt en indstilling til Rigspolitiet.

- Hvis Rigspolitiet måtte vurdere, at der er anledning til det, vil Rigsadvokaten efterfølgende skulle foretage en vurdering af, om der foreligger tilstrækkeligt grundlag for at indlede en opløsningssag, skrev NSK i en mail til Ritzau.

I sidste ende er det op til justitsministeren at beslutte, hvorvidt der skal indledes en opløsningssag.

NSK oplyste i januar ikke, hvorvidt der i indstillingen til Rigspolitiet blev anbefalet at indlede en opløsningssag eller ej.

I 2021 valgte Højesteret at opløse banden Loyal To Familia (LTF) ved dom. Højesteret vurderede, at der ikke var tale om en forening med et lovligt formål. Og Grundlovens ret til foreningsfrihed gælder kun foreninger med lovlige formål.

Det var første gang i næsten hundrede år, at en forening blev forbudt i Danmark. Sidst det skete var i 1924, da selskabsforeningen Nekkab blev forbudt.

I foråret 2023 blev det så bestemt af justitsministeren, at man skulle undersøge muligheden for at føre en opløsningssag mod rockergruppen Bandidos.

Sponsoreret indhold