Krimi13. september 2023

Statsmand dømt 14 år for kokainsmugling: - Jeg har virkelig passet på

- En gang imellem må man sige sandheden. 49-årig nægter kaldenavnet "Kuksi" i Danmarks største sag om kokain.
Operation Goldfinger er et stort sagskompleks rettet mod kokainsmugling fra Albanien til Danmark. I byretten blev 14 personer samlet idømt 178 år og syv måneders fængsel.
Operation Goldfinger er et stort sagskompleks rettet mod kokainsmugling fra Albanien til Danmark. I byretten blev 14 personer samlet idømt 178 år og syv måneders fængsel.
 Foto: Christian Charisius/AP/Ritzau Scanpix

Efter mere end fire år bag tremmer lod en højtuddannet albansk mand sig onsdag for første gang afhøre i en straffesag, som er den hidtil mest omfattende om smugleri og handel med kokain i Danmark.

I Østre Landsret er han og 12 andre mænd, de fleste ligeledes med albansk baggrund, sat under tiltale i den sag, som politiet har døbt "Operation Goldfinger".

En sommerdag i 2019 rejste han fra Albanien til Amsterdam for at se sin søn, der var blevet født dagen før. Men i lufthavnen blev han anholdt. Han har aldrig set drengen. Kun på fotos.

Da Goldfinger først blev afgjort af Københavns Byret, endte det med en lang fængselsstraf. Dengang nægtede han at besvare spørgsmål.

- Det var første gang, jeg har været arresteret for noget. Jeg var forvirret, forklarer han om sin tavshed.

Så hvorfor sige noget nu, vil specialanklager Annika Jensen vide.

- Jeg har jo fået 14 år i første instans, så hvorfor ikke, svarer han og trækker på skuldrene.

I hjemlandet er han uddannet i økonomi og jura. Som embedsmand har han i mange år arbejdet i både skattevæsenet, Forsvarsministeriet og i Miljøministeriet i Tirana. Ved siden af har han også været ansat i et bryggeri.

- Jeg ved virkelig ikke, hvorfor jeg er endt her. Jeg har virkelig passet på, siger den lille tætbyggede mand, der nægter sig skyldig.

Tiltalen handler for hans vedkommende om involvering i fem smuglerture med i alt 75 kilo kokain. Narkoen blev kørt til Danmark i specialbyggede biler med hemmelige rum, mener anklagemyndigheden.

Faktisk burde han ifølge anklagemyndigheden stilles til regnskab for yderligere et halvt ton, men den tiltale er blevet lagt ned. Årsagen er, at myndighederne ikke fulgte den rette fremgangsmåde efter udleveringen fra Holland til Danmark. Justitsministeriets opfattelse af retstilstanden er blevet afvist af domstolene.

I sagen indgår et hav af kaldenavne som "Princi", "Gysi", "Qerosi" og "Kuksi". Ifølge anklagemyndigheden er den 49-årige identisk med "Kuksi" eller "Kuk".

- Ingen vil kalde mig det, forklarer han.

Øgenavnet bruges typisk om personer fra den nordalbanske by Kukës. Men han kommer oprindeligt fra en anden by, der ligger i en afstand af to timers kørsel i bjergrigt terræn.

I en lejlighed i Holland fandt politiet 12 kilo kokain samt den 49-åriges dna på en kop, nogle cigaretskodder og på plastikhandsker. Men han har ingen ide om, hvordan det kunne gå til.

- Det kan godt være, at jeg har været i det hus. Måske to-tre timer. Det er jo sådan, at vi albanere, når vi mødes, inviterer hinanden hjem på besøg, siger han.

Den hovedtiltalte i sagen boede under falsk navn på Amager og anklages for håndtering af 2,7 ton kokain. Hans fætter drev en restaurant i Malmø og styrede ifølge anklagernes påstand den svenske del af netværket.

Under afhøringen onsdag interesserer anklagerne sig for årsagen til, at embedsmanden tog til Malmø og mødtes med restauratøren. Han forklarer, at det handlede om at få vekslet penge i forbindelse med en bilhandel.

- En gang imellem må man sige sandheden, lyder det.

Sagen blev indledt ved landsretten i februar. Dommen ventes i oktober.

Sponsoreret indhold