Krimi1. august 2022

Snydt på nettet? Sådan får du pengene retur

Hvis din NemKonto er blevet lænset af svindlere, er der nu mulighed for i nogle tilfælde at få tabet dækket

Borgere, som har været udsat for svindel med deres NemKonto, kan fra mandag søge om kompensation.

Det skriver Digitaliseringsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Når der sker svindel med NemKonto, sker det ifølge styrelsen typisk ved identitetstyveri af en borgers NemID-oplysninger.

På den måde kan en svindler ændre den registrerede NemKonto, så udbetalinger såsom løn, børnepenge og folkepension bliver omdirigeret til en bankkonto, der tilhører svindleren.

- Det er vigtigt for os, at alle borgere har tillid til og føler sig trygge ved at bruge NemKonto, siger Tanja Franck, der er direktør i Digitaliseringsstyrelsen, i pressemeddelelsen.

- Selv om det er en meget lille andel, der rammes, tager vi alle tilfælde af svindel alvorligt. Identitetstyveri og svindel er en voldsom og ubehagelig oplevelse, som også kan have økonomiske konsekvenser, siger hun.

Sådan virker det

Du kan få kompensation for udbetalinger, som du uforskyldt ikke har modtaget på grund af fejl eller svindel med oplysninger i NemKonto-systemet.

Det kan fx være:

  • løn
  • pension
  • SU
  • familieydelser
  • kontanthjælp

Det er en forudsætning for kompensation, at du ikke allerede har fået beløbet kompenseret.

Du skal også kunne dokumentere, at du har haft ret til den pågældende udbetaling, samt at du har politianmeldt forholdet, hvis der er tale om svindel.

Kilde: Digitaliseringsstyrelsen

Muligheden for at søge om kompensation er trådt i kraft 1. august, og de første seks måneder - frem til 31. januar 2023 - kan man søge om kompensation med ti års tilbagevirkende kraft.

Man skal til gengæld kunne dokumentere, at det er blevet meldt til politiet, og at man har været berettiget til udbetalingen, for at kunne få kompensation.

En NemKonto er en almindelig bankkonto, som en borger har angivet som den konto, de offentlige myndigheder kan udbetale penge til. Det kan for eksempel være uddannelsesstøtten SU.

Derudover benytter mange private virksomheder også NemKonto-systemet til at udbetale løn.

Det har i forvejen været muligt at få kompenseret tabet i nogle tilfælde, for eksempel hvis en anden uretmæssigt har optaget et lån i ens navn. Men på baggrund af en politisk aftale dækker kompensationen nu flere grupper.

Sponsoreret indhold