Krimi22. maj 2023 (opd. 22. maj 2023)

Slår alarm på plejehjem: Potent og farlig medicin forsvinder

Sløvende og afhængighedsskabende medicin forsvinder i stort omfang fra landets plejehjem
Der kan være både penge og kriminelle på spil i sagerne om medicinsvind.
Der kan være både penge og kriminelle på spil i sagerne om medicinsvind.
 Modelfoto: Colourbox

TIP OS: Kender du mere til sagen? Del din viden i en mail til tip@seoghoer.dk

LÆS OGSÅ: - Det er jeg rigtig ked af

Selvom der er skarpe procedurer for medicinhåndtering på landets plejehjem, forsvinder farlig og afhængighedsskabende medicin gang på gang ud af det blå.

I de fleste sager, hvor medicin forsvinder, er der tale om potente medikamenter fra stofgrupperne opioider og benzodiazepiner, skriver TV2 Østjylland på baggrund af en rundspørge til samtlige kommuner.

- Det er stoffer, som både bliver brugt som medicin, men som også er udbredt som rusmidler, som man finder på det illegale marked, siger overlæge på Klinisk Farmakologisk Afdeling og konsulent på Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitetshospital, Charlotte Andersen, til TV2 Østjylland.

Og medicinsvind er altså ikke noget, som blot sker på et enkelt plejehjem hist og her.

I 38 ud af de 95 kommuner, som TV2 Østjylland har oplysninger fra, har der i løbet af et år været svind fra mindst ét plejehjem.

Der kan være tale om fejl, men årsagen opklares heller ikke altid, fremgår det. Og så er politiet blevet involveret et betydeligt antal gange.

Førte til drabsforsøg i Randers

Årsagerne til, at medicin forsvinder, bliver da heller ikke altid opklaret. Men ud af de 38 kommuner, der har oplevet svind, oplyser 23, at der er sket politianmeldelse i én eller flere sager.

To kommuner fortæller supplerende, at de har bortvist én eller flere medarbejdere. Om medicinsvindet rundt omkring har haft ansættelsesmæssige konsekvenser for flere medarbejdere vides ikke.

Hos Kommunernes Landsforening garanterer fungerende formand for Sundheds - og Ældreudvalget, Sisse Marie Welling, at medicinsvindet, som TV2 Østjylland har dokumenteret, vil blive taget meget alvorligt.

- Derfor er det her bestemt også noget, vi skal have undersøgt nærmere, så vi kan finde ud af, hvad omfanget er, og hvad der mere præcist ligger bag jeres undersøgelse. Medicinen skal ikke forsvinde. Men når det er sagt, er der selvfølgelig forskel på, om der forsvinder et par Panodiler, eller om omfanget er større og mere systematisk, siger hun til TV2 Østjylland.

En af de mest omtalte sager om medicinsvind i nyere tid handler om en SOSU-hjælper fra Plejecenter Tirsdalen i Randers.

I den sagen, hvor det mest alvorlige, hun blev kendt skyldig i, var fire drabsforsøg, blev hun også dømt for medicintyveri på plejehjemmet, hvor hun var ansat.

Lektor i sundhedsret på Syddansk Universitet, Kent Kristensen, kalder det alvorligt og vurderer, at der sagtens kan være tale om tyveri.

- Det kan betyde, at borgerne ikke får den medicin, de har fået ordineret. Men det betyder også, at vi er inden for straffelovens rammer om tyveri. Den medicin, som bliver bliver taget, bliver taget til ulovligt formål. Og det er strafbart, siger han til TV2 Østjylland.

Her forsvinder medicin

Disse kommuner har haft medicinsvind fra mindst et plejehjem i løbet af 2022: Fredericia, Næstved, Ballerup, Silkeborg, Hillerød, Hedensted, Aalborg, Gladsaxe, Guldborgsund, Vejen, Helsingør, Horsens, Fredensborg, Brønderslev, Hørsholm, Syddjurs, Ikast-Brande, Aarhus, Sønderborg, Langeland, Frederikshavn, Viborg, Lejre, Assens, Randers, Tårnby, Gribskov, Hvidovre, Stevns, Esbjerg, Bornholm, Skive, Rødovre, Frederiksborg, Odense, Skanderborg, Lemvig, København

Kilde: TV2østjylland.dk.

Der er i sagerne eksempler med ampuller, dråber og alt fra nogle få piller til flere hundrede styks, som er forsvundet på én gang eller over tid. Mirtazapin, Tramadol, Oxapax, Oxycontin og Morfin er blandt de stoffer, som går igen.

TV2 Østjylland har vist listen til overlæge på AUH, Charlotte Andersen, som fortæller, at stofferne hører til grupperne benzodiazepiner og opioider. Stoffer, som virker afslappende, angstdæmpende og give en følelse af eufori.

Men de er også afhængighedsskabende og farlige.

- Opioider er for eksempel farlige i den forstand, at de hæmmer centralnervesystemet. De er sløvende og hæmmer vejrtrækningssystemet, forklarer Charlotte Andersen og understreger, at misbrug af disse stoffer i værste tilfælde kan føre til døden.

Charlotte Andersen vurderer også, at medicintyveri - udover fejl - er en mulighed.

- Det er stoffer, man kan få en effekt af, og som har en gensalgsværdi. Det kan være, at dem, der får dem til at forsvinde, selv bruger dem. Man kan også forestille sig, at de bliver solgt videre på det illegale marked, siger hun.

På det enkelte plejehjem er det, ifølge Styrelsen for Patientsikkerhed, ledelsens ansvar at sikre rammerne for medicinhåndteringen. Det skal håndteres af personale, som har fået oplæring i det, men de har et individuelt ansvar for at følge instrukserne.

- Medicinsvind er uacceptabelt. Det må simpelthen ikke forekomme, siger overlæge og enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed, Charlotte Hjort, til TV2 Østjylland.

Styrelsen har ikke dens egen statistik på, hvor ofte svind forekommer.

- Det er svært at vurdere, hvor meget og hvor lidt, der er uheld og utilsigtede hændelser, og hvor meget, der er rent tyveri. Men som sagt er det uacceptabelt. Så det skal man kontrollere. Man skal have systemer til at sikre, at der ikke sker medicinsvind, siger Charlotte Hjort.

Sponsoreret indhold