Krimi6. december 2024

Skal Niels Holck udleveres? Må vente lang tid på afgørelse

Niels Holck fik tidligere i år byrettens ord for, at han ikke kan udleveres til Indien - anklagemyndigheden har anket beslutningen til landsretten
Niels Holck (i midten red.) anklages for at have kastet våben ned til en oprørsbevægelse i Indien tilbage i 1995 - retten har flere gange slået fast, at han ikke kan udleveres til retsforfølgelse i Indien.
Niels Holck (i midten red.) anklages for at have kastet våben ned til en oprørsbevægelse i Indien tilbage i 1995 - retten har flere gange slået fast, at han ikke kan udleveres til retsforfølgelse i Indien.
 Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

LÆS OGSÅ: Robert Hansen stadig for syg til retten

Niels Holck, der i august fik byrettens ord for, at han ikke kan udleveres til Indien, kommer til at vente i over to år på, at Østre Landsret tager stilling til sagen.

Indien ønsker at få Holck udleveret for at retsforfølge ham, fordi han i 1995 var med til at kaste våben ned til en oprørsgruppe i den indiske delstat Vestbengalen.

Retten i Hillerød vurderede i august, at Holck risikerer at blive udsat for tortur eller anden nedværdigende behandling, hvis han udleveres.

Den afgørelse valgte anklagemyndigheden at kære, så den skal behandles af Østre Landsret.

Det kommer til at ske i efteråret 2026 - altså mere end to år, efter at sagen i byretten blev afgjort.

- Det er jo en smart løsning, i forhold til at vi kan blive ved med at sige til Indien, at sagen kører i et separat juridisk spor, siger Niels Holck, der ikke lægger skjul på, at han anser sagen som værende politisk.

Sagen om Niels Holck har ført til kold diplomatisk luft mellem Danmark og Indien, fordi inderne vil have ham udleveret.

I 2010 afgjorde Retten i Hillerød, at risikoen for tortur i Indien var så stor, at man ikke kunne udlevere Holck. Året efter kom Østre Landsret frem til samme resultat, og det gjorde Retten i Hillerød også i august i år.

- Jeg går på 32. år med risikoen for, at jeg dør af det her, siger Niels Holck, der også fortæller, at han, mens sagen står på, ikke må forlade Danmark.

Der har tidligere været rejst kritik af, at der går for lang tid, før ankesager bliver behandlet ved landsretterne.

I juni i år kaldte Carsten Kristian Vollmer, præsident i Østre Landsret, sagsbehandlingstiderne "utilfredsstillende".

På det tidspunkt var ventetiden for straffesager med nævninge eksempelvis 13 måneder. Niels Holcks sag er ikke en nævningesag.

Østre Landsret er torsdag eftermiddag ikke vendt tilbage på en forespørgsel på en kommentar til berammelsen af sagen.

Sagen om Niels Holcks udlevering til Indien begynder i Østre Landsret 16. november 2026 og behandles over seks retsdage.

Sponsoreret indhold