Krimi29. juni 2022

Sigtet for stalking: Facebook opslag kan være stalking

En mand, der havde fået tilhold mod at kontakte sin kone, er sigtet for ny paragraf om stalking. I sagskomplekset indgår blandt andet opslag på Facebook, selvom konen var blokeret
Foto: AOP
En 44-årig mand sidder tiltalt for at have overtrådt den nye paragraf i straffeloven om stalking. I sagskomplekset indgår blandt andet opslag skrevet på Facebook.
 Foto: AOP

En opløst familie fik en 44-årig mand ud i en alvorlig krise, der endte med at han blev tiltalt for at overtræde den nye paragraf i straffeloven omhandlende stalking.

Sagen bliver onsdag behandlet ved Retten i Roskilde, hvor den 44-årige mand onsdag har afgivet forklaring i sagen.

Manden blev smidt ud af sin kæreste og fik senere et midlertidigt forbud mod at se deres to fælles børn, ligesom han fik et tilhold mod at kontakte sin eks-partner.

Godt 20 kriminelle handlinger er nævnt i anklageskriftet. En del af dem drejer sig om direkte henvendelser til kvinden. Altså den klassiske forståelse af chikanøs forfølgelse.

Indirekte "kontakt" kan være strafbart

Andre tilfælde drejer sig om opslag på Facebook. Også den type handlinger er strafbare, selv om der er tale om indirekte kontakt, hævder anklagemyndigheden om forståelsen af paragraffen om stalking, som trådte i kraft ved nytår.

- Det er her, vi skal slås om juraen, siger senioranklager Astrid Scheibel, da hun præsenterer sagen for en dommer og to domsmænd.

På Facebook havde manden lavet adskillige opslag og videoer, hvor han klager over den behandling, han havde fået i forbindelse bruddet med ekskæresten.

"Hvis der er nogen, der prøver at sætte mig i fængsel eller prøver at stoppe mig, bliver jeg bare forsinket. Når jeg er sluppet fri igen, så vil jeg finde mine børn, og så vil jeg skærme mine børn," siger han i en af videoerne.

Talte ikke til ekskæresten

Under afhøringen siger han, at han ikke forstår, at den slags er med i anklageskriftet. Kvinden er blokeret på Facebook og kunne således ikke se opslagene, mener han.

Hensigten var ikke at nå hende, lyder det.

- Jeg håbede på opmærksomhed fra politikere og journalister, forklarer han.

Når han talte om at bortføre og kidnappe børnene, var det bare for at provokere.

- Jeg ville skabe opmærksomhed om forældrefremmedgørelsen, siger han. Udtrykket har han lært at kende på et krisecenter, hvor han har boet.

- Jeg har været rigtig, rigtig meget stresset og ked af det. Det er ikke kun børnene, der er taget fra mig. Det er også hunden, huset og kattene. Det har været fuldstændig overvældende, alt det der er sket, siger han.

Kvinden afhøres senere onsdag. Retten ventes at træffe afgørelse fredag.

Sponsoreret indhold