Krimi29. januar 2024 (opd. 29. januar 2024)

Seniorsergent i Den Kongelige Livgarde kaldte underordnet ”Yngste Fisse”: – Der var en meget frisk tone

Vagtholdsføreren i Den Kongelige Livgarde nægter sig skyldig i tiltalerne, men forklarer at der var tale om en ”frisk tone”
Vagtholdsføreren i Den Kongelige Livgarde er under anklage i sagen om krænkelser. 
Vagtholdsføreren i Den Kongelige Livgarde er under anklage i sagen om krænkelser.
 Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Han sidder rang på stolen. Håret klippet kort og strøget stramt til siden. Armene hviler i bordet foran ham.

Den 42-årige er tiltalt for flere tilfælde af blufærdighedskrænkelse som overordnet i Den Kongelige Livgarde.

Hans svar bærer præg af hans lange historik med Forsvaret. ”Korret” lyder det gang på gang fra ham på anklagerens spørgsmål.

Autoriteten er dog nærmest forduftet, som han har taget plads der i midten af retslokalet i Københavns Byret.

I et forhold er han tiltalt for at have udsat en underordnet for grov krænkelse, idet han gentagne gange kaldte hende for "yngste fisse". Ligesom han skulle have udtalt, at det var ”rart med en kvindelig sergent på vagtholdet, fordi man så havde én at invitere ned om natten.

- Der var en meget frisk tone. Specielt da jeg ramte vagtkompagniet var det også meget på de sociale medier, forklarer den 42-årige mand i dag i retten.

I Københavns Byret nægter han sig i dag skyldige i alle 10 forhold imod ham. Alligevel erkender han at have brugt udtryk som ”YF” og ”YP”, der står for ”yngste fisse” og ”yngste pik”.

– Det var et begreb, vi brugte. Det var i sergentgruppen. Det betegnede, hvem der var sidst tiltrådt i vagtholdet eller den yngste. Den måde vi internt brugte det var i forhold til, hvem der så skulle hente kaffe eller klargøre et undervisningslokale, siger han.

-Det er ikke mig, der har opfundet begrebet, fortæller han og forklarer, at han blot indgiv i en særlig kultur.

Anklagepunktet er blot et blandt flere i anklageskriftet fra den militære anklagemyndighed, Forsvarets Auditørkorps, hvor vagtholdsføreren sættes under anklage med påstand om fængselsstraf.

Ifølge Auditørkorpset skulle disse udtalelser være faldet i perioden fra april 2020 til december samme år. Det anses af auditøren for at være et brud på en bestemmelse i den militære straffelov om krænkelser af en underordnet.

Anklageskriftet indeholder flere af den type anklagepunkter, men der er i sagen også rejst tiltale efter den borgerlige straffelov, altså den lov, som alle i landet er omfattet af.

Her er vagtholdsføreren tiltalt for i flere tilfælde at have krænket kvinders blufærdighed.

Blandt andet skulle manden i maj eller juni 2020 have trukket en kvinde ind til sig, kysset hende og sagt "du vil jo gerne. Og senere samme dag skulle vagtholdsføreren have gentaget kysset. Det hele foregik på Livgardens kaserne i Gothersgade ved Rosenborg Slot midt i København.

Selv forklarer han i dag i retten, at der var tale om en gensidig flirt.

Samme kvinde skulle flere gange være blevet tilsendt billeder af vagtholdsføreren, hvor han onanerede, og gentagne gange har han angiveligt spurgt kvinden, om hun ville have sex med ham.

– Vi har gensidigt sendt materiale til hinanden, siger han i retten.

Derudover er han anklaget for under en tjenesterejse til Paris i juli 2019 at have gramset på en underordnet kvindes bryst to gange uden på tøjet.

Manden er desuden anklaget for vold ved på kasernen i marts 2020 at have uddelt en lussing.

Ud over anklagerne om krænkelse er vagtholdsføreren anklaget for i februar at have udsat en person for fare. Det skete i februar 2021 på Marinestation København på Holmen i København.

Her kørte han ifølge anklageskriftet i et militært køretøj frem mod en person, som måtte springe til side, for ikke at blive ramt. Vagtholdsføreren kørte med en hastighed på 40 kilometer i timen, lyder anklagen.

Auditørkorpset har nedlagt påstand om fængsel. Der ventes dom 7. februar.

Sponsoreret indhold