Krimi 9. juni

Sådan er reglerne: Tiltalte må lyve i retten

I dansk retspleje må en tiltalt lyve lige så meget, han vil
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.
Mia-sagen forklaret
Alexander Brisling

Da den 37-årige tiltalte de seneste dage har taget plads i vidneskranken i Retten i Aalborg, er han i dansk retspleje ikke forpligtet til at fortælle sandheden.

Han må derfor gerne som tiltalt lyve lige så meget, han vil. Om han gør det, ved vi ikke. Helt modsat vidnerne, der skal fortælle sandheden. Kan man bevise, at et vidne ikke har gjort det, så kan de altså selv få en sag på halsen.

Hvordan reagerer den tiltalte og Mias familie, når de alvorlige anklager oprulles? Hvad er det for nogle detaljer, som særligt bider sig fast? Og hvad med mandens ven, der blev anholdt og hurtigt løsladt - kommer han til at spille en rolle under sagen?
Kilde: SE og HØR

Selv hvis en tiltalt skulle have erkendt en ugerning overfor sin forsvarsadvokat, så er det forsvareren fornemmeste opgave fortsæt at varetage sin klients bedste interesser.

Den 37-årige drabstiltalte er tiltalt for voldtægt, drab og usømmelig behandling af lig. Han nægter sig skyldig i voldtægt og drab, men har erkendt usømmelig behandling af lig.

Han har under sin forklaring beskrevet, hvordan han den tidlige februarmorgen samlede den 22-årige sygeplejerskestuderende. Han kørte hende til skovområdet Hammer Bakker, fordi han angiveligt ikke kunne lokke en adresse ud af hende.

Her skulle de ifølge hans forklaring have sex, men den unge kvinde styrter i skovbunden og bliver angiveligt kvalt i sin taskerem.

Hun afgår ifølge ham ved døden i bilen. Han går i panik, kører hjem med den unge kvinde og vælger at skaffe sig af med liget ved at partere og begrave det ude i Dronninglund Storskov.

De seneste par dage har anklageren brugt tid på at finde huller i tiltaltes forklaring. Hun spurgte gang på gang, hvorfor han dog ikke ringede 112 eller kørte mod sygehuset.

Hvorfor han valgte at partere hende i over 200 dele, om det var for at skjule over nogle skader, han havde lavet på hende.

Sagen løber over 9 retsdage. Der forventes dom i slutningen af juni.

Retssagen om Mia-drabet

Her kan du se, hvad retssagen i Aalborg mod en 37-årig mand, som er tiltalt for at have voldtaget og dræbt den 22-årige Mia Skadhauge Stevn i 2022, handler om:

Anklagen:

* 6. februar 2022 klokken 06.09 steg Mia Skadhauge Stevn ind i en mørk bil ud for Vesterbro 99 efter en bytur i det centrale Aalborg.

* Ifølge anklageskriftet tilbød den nu 37-årige tiltalte mand den tydeligt alkoholpåvirkede kvinde et lift og kørte hende - mod hendes vilje - til et øde skovområde ved Hammer Bakker og en adresse i Flauenskjold.

* Han voldtog hende og slog hende ihjel ved at udsætte hende for "betydelig lemlæstelse", hævdes det. Det skal være sket på et tidspunkt mellem klokken 06.09 og 15.00.

* Derefter og i de følgende dage parterede han i liget med en elektrisk bajonetsav, en hobbykniv og en saks. Flere dele anbragte han også i afløbsrens og opblandet kaustisk soda for at opløse dem.

* Ifølge tiltalen spredte han ad flere omgange ligdelene i Dronninglund Storskov, inden han blev anholdt 9. februar.

Anholdelse og fængsling:

* 9. februar 2022 blev klokken 11.20 anholdt politiet to dengang 36-årige mænd og sigtede dem for drab. Politiet droppede senere mistanken mod den ene.

* Den nu tiltalte mand blev som den eneste af de to varetægtsfængslet og har siddet fængslet siden.

Stillingtagen:

* Den 37-årige erkender usømmelig omgang med lig, men nægter sig sig skyldig i voldtægt og drab. Det oplyser hans forsvarer, Mette Grith Stage, før retssagen.

Retssagen:

* Sagen er rejst som en nævningesag. Det betyder, at tre dommere og seks nævninger skal afgøre sagen.

* Retten i Aalborg har afsat ni dage til sagen.

* De første seks retsdage - 7.-9. juni og 12.-14. juni - er sat af til bevisførelse.

* Først læses anklageskriftet op, og anklageren vil redegøre for sagens forløb. Dernæst ventes den 37-åriges forklaring, en række vidner og dokumentation af beviser.

* Derefter fortsætter og slutter sagen 27.-29. juni.

* Her vil anklager og forsvarer komme med deres afsluttende bemærkninger i proceduren, og retten vil tage stilling til, om den tiltalte er skyldig. Dernæst skal retten beslutte, hvilken straf han skal have.

Kilde: Ritzau, anklagemyndigheden og Nordjyllands Politi

Sponsoreret indhold