Krimi7 timer siden

Sådan endte kæmpe mængde kokain i Kvickly og SuperBrugsen

Der er fundet en "større mængde" kokain i bananer i 12 Coop-forretninger på Sjælland. Professor Henrik Vigh fortæller nu, at de kriminelles planer er gået galt
En "større mængde" kokain er blevet fundet i 12 Coop-forretninger på Sjælland i denne uge. Nu fortæller ekspert, hvordan de kriminelle har fået narkoen til Danmark.
En "større mængde" kokain er blevet fundet i 12 Coop-forretninger på Sjælland i denne uge. Nu fortæller ekspert, hvordan de kriminelle har fået narkoen til Danmark.
 Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Kvickly i Kalundborg er en af de 12 Coop-forretninger, hvor der mandag og tirsdag blev fundet kokain i banankasser.

NSK oplyser til SE og HØR, at der er blevet fundet "en større mængde" kokain i bananerne ved Coop-forretninger, der ligger indenfor politikredsene Midt- og Vestsjællands Politi og Nordsjællands Politis områder.

Ifølge Henrik Vigh, der er professor ved Københavns Universitet og har forsket i international narkosmugling, er det gået helt galt, når der pludselig er dukket kokain op i Kvickly, SuperBrugsen og 365discount-butikkerne.

- De personer, der smugler kokain, har normalvis styr på, hvordan de gør, men her kan vi jo se, at der er gået noget galt, siger Henrik Vigh til SE og HØR.

Han forklarer dog, at det er almindeligt, at kokainen bliver smuglet til Danmark via den internationale skibstrafik i containere med dagligvarer. Men normalvis bliver narkoen hentet af personer med forbindelse til de kriminelle miljøer på havnene rundt om i Europa.

- Men det man ser her, er, at smuglerne ikke har fået hentet det hele, og så er det røget ud til butikkerne, siger professor Henrik Vigh.

- Det sker jo et par gange om året, at der er en kunde, som finder en ladning kokain i Netto, siger han.

For smuglerne giver det god mening at få kokainen ind i Danmark via de store containerhavne i Europa.

Blandt andet internationale knudepunkter for verdenshandlen som havnen i Hamborg og i Rotterdam, hvor store dele af skibstrafikken hver dag går igennem, og hvor der er stort tryk på, er det nemmere for de kriminelle at få narkoen igennem.

Men udover at gå målrettet efter de mest travle containerhavne, forsøger de kriminelle også at smugle kokainen i fødevarer - som eksempelvis bananer, da hurtigt-fordærvende varer skal fragtes hurtigere, og risikoen for at blive opdaget derfor er lavere.

- Det er faktisk ret almindeligt, at der bliver smuglet kokain i containere med bananer. Og så har de kriminelle nogle personer på havnene, som sørger for, at kokainen kommer derhen, hvor de kan få fat i det, siger Henrik Vigh.

Det er tidligere blevet beskrevet, hvordan blandt andet flere medarbejdere på havnen i Aarhus, som er en af de store industrihavne i Danmark, har tilknytning til rockerklubben Hells Angels.

Coop-kæden samarbejder med politiet om sagen, og fundene blev gjort i kædens forretninger mandag og tirsdag.

Man skal dog ikke være bange for, at man kommer hjem med et kilo kokain, hvis man køber bananer i en af Coops forretninger i de kommende dage.

- Det er jo mange penge værd, og det er pakket rigtigt godt ind, når det bliver smuglet på den her måde. Så det skal man ikke være bekymret for, siger Henrik Vigh.

NSK ønsker ikke overfor SE og HØR at oplyse, hvor mange kilo kokain der konkret er blevet fundet. Men NSK bekræfter, at der er indledt et internationalt samarbejde med Europol om sagen.

Som en udløber af sagen blev en ansat i Coop varetægtsfængslet onsdag. I bagagerummet på mandens bil i Højby i Odsherred fandt betjente et kilo kokain.

Et retsmøde med manden i Holbæk blev holdt bag lukkede døre, og det har ikke været muligt at få oplyst, om fundet i hans bil har sammenhæng med den større sag.

I forbindelse med en sag om indsmugling af 818 kg kokain, hvor store mængder kokain blev smidt i farvandet ud for Langelands Kyst udtalte Vicepolitiinspektør ved NSK, Lars Feldt-Rasmussen:

- Vi har set en tendens til, at kokain i større kvanta overleveres til søs med henblik på indsmugling til både Danmark såvel som omkringliggende lande, og det sætter vi ind over for, når vi kan.

Coop driver SuperBrugsen, Kvickly, Brugsen og 365Discount.

SE og HØR har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Coop om sagen.

Sponsoreret indhold