Krimi19. september 2020

Så meget koster det at corona-teste

Danmarks brede teststrategi koster knaster
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

En vandpind i svælget, og så får du svar - det virker så enkelt at få en corona-test, og i skrivende stund er der også blevet foretaget hele 3.191.967 tests.

Men intet i livet er som bekendt gratis, og Danmarks brede teststrategi koster milliarder. Det afslører B.T.

Ifølge en aktindsigt, som mediet har fået fra Danske Regioner, er der en årlig udgift på svimlende 2,2 milliarder til coronatests. Det svarer til 6 mio. kr. om dagen, hvis man går ud fra en testkapacitet på 30.000 om dagen.

Danske Regioner står dog "kun" for at teste i det såkaldte "sundhedsspor", hvor sundhedspersonale testes, samt hvis der er mistanke om smittespredningpå institutioner i sundhedssektoren, ældresektoren og på området for socialt udsatte.

Derudover findes "samfundssporet", som Statens Serum Institut står for. I et aktstykke oplyser Sundheds- og Ældreministeriet, at udgifterne til at drive testcentre har kostet 600 mio. kr. det seneste halve år - og de skal så lægges oveni de 2,2 mia. kr. årligt for sundhedsssporet.

Artiklen fortsætter under billedet

https://imgix.seoghoer.dk/media/article/test_for_corona.jpg
 (Foto: Ritzau Scanpix)

Af cpr-numre fremgår det, at nogle danskere har ladet sig blive testet et par ugentligt i hele perioden, hvor corona har været i Danmark. Foto: Ritzau Scanpix

Jakob Kjellberg, der er professor i sundhedsøkonomi ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive), medgiver, at der er tale om mange penge, men stille spørgsmål tegn ved, hvad alternativet skal være:

- Har vi ikke en tilstrækkelig testkapacitet, kan det hurtigt blive meget dyrere. Forstået på den måde, at der vil være en masse mennesker, der ikke kan passe deres arbejde eller varetage deres samfundsfunktion, hvis de som symptomfri skal være derhjemme uden at vide, hvor lang tid det tager. Så bliver det jo endnu dyrere, slår han fast over for B.T.

Professoren peger på, at man skal være mere skarp på, hvem der skal testes. Ud fra cpr-numre kan man nemlig se, at nogen lader sig teste op til flere gange om ugen.

Sponsoreret indhold