Krimi25. januar 2024

Russer rejste fra København til USA uden pas og billet: Sådan gik det til

46-årige Sergej Ochigava formåede tilbage i november at rejse fra Københavns Lufthavn til Los Angeles uden pas og billet - retssagen givet et indblik i, hvordan det kunne lade sig gøre
Fly fra SAS passerer kontroltårnet i Københavns Lufthavn, onsdag den 24. maj 2023.. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
Da et SAS-fly fløj til Los Angeles 3. november 2023 var det med en såkaldt blind passager ombord. Russeren risikerer nu fem års fængsel for ulovlig indrejse i USA - men hvordan lykkedes det overhovedet russeren at komme med et fly fra København uden billet eller pas?
 Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

De fleste af os har prøvet det. Når man skal ud at rejse, skal man huske det hele og komme i god tid.

Sådan har det været siden starten af 00'erne, og alligevel formåede en 46-årig russisk mand at flyve fra Kastrup Lufthavn til Los Angeles uden hverken pas eller billet.

Og når ja, han præsterede selvsagt også at komme ind i den danske lufthavn - et af landets mest sikre og overvågede steder - uden at vise skyggen af et boardingpas.

Nu risikerer den 46-årige Sergej Ochigava at blive idømt helt op til fem års fængsel for ulovlig indrejse i USA. Retssagen mod manden startede tirsdag i denne uge, og den har givet et indblik i, hvordan det overhovedet kunne lade sig gøre.

Det skriver Berlingske i dagens udgave af deres papiravis.

Fejl på fejl af SAS, politi og Københavns Lufthavn

Den 46-årige russer kom angiveligt forbi Københavns Lufthavns omfattende sikkerhedskontrol ved at stille sig tæt op ad en anden passager, og kunne dermed komme ind i afgangshallen helt uden at vise billet eller pas, viser overvågning fra lufthavnen.

Men da Ochigava skulle ind i det område, der bliver kaldt Finger C, og som er derfra hvor alle passagerer til ikke-Schengen-lande rejser fra - blev han bedt om at vise pas og boardingkort, men da han ikke kunne vise sidstnævnte, blev han bedt om at vente, indtil politiet havde afgjort, hvad der skulle ske.

Her fik han frataget sit pas og blev bedt om at vente på en bænk ved Border Police.

- Det er ren praksis, der tager udgangspunkt i, at man fra non-Schengen-området hverken har mulighed for at rejse ind i Danmark igen eller på ombord på et fly - men på baggrund af den meget usædvanlige sag har vi sammen med Københavns Lufthavn evalueret hændelsen for at forhindre lignende episoder i fremtiden, lyder det fra Claus Birkelyng i en skriftlig kommentar om sagen til Berlingske.

Gik ombord på fly - fik gratis mad

Sergej Ochigava blev dog ikke siddende på bænken særligt længe, men fik derimod lov til at gå - angiveligt fordi der ikke var noget grundlag for at tilbageholde ham.

Først forsøgte russeren at stige ombord på et fly til Bangkok, og herefter til London. Begge forsøg mislykkedes - men tredje gang er som bekendt lykkens gang - og her endte den 46-årige mand med at komme ombord på et fly til Los Angeles, skriver Berlingske.

Ombord på flyveren lykkedes det manden at få gratis mad flere gange ved at rykke sig til en ny plads i flyet.

Ved ankomst til USA hakkede fælden dog, da han blev vist om at vise pas - der som bekendt var blevet inddraget i Danmark - og et visa til indrejse i USA.

Sergej Ochigava blev dog fundet i besiddelse af et russisk og et israelsk identifikationskort - hvilket ikke gør sagen mindre mystisk.

Russeren forklarede angiveligt til politiet, at han ikke kunne huske særligt meget fra de foregående tre døgn - han bekræftede dog, at han var rejst med et SAS-fly til USA, fortalte han politiet, da han blev afhørt i USA.

Københavns Lufthavn har ikke ønsket at udtale sig yderligere om sagen, men udtalte dog:

- Vi tager sagen meget alvorligt, og den vil indgå i det arbejde, vi løbende har med at justere og skærpe vores retningslinjer for at forbedre sikkerheden, lyder det fra presse- og kommunikationschefen.

Det er endnu uvist, hvad der var den 46-årige russer motiv for at rejse til USA uden billet.

Han risikerer at blive idømt en længere fængselsstraf for den ulovlige indrejse.

Sponsoreret indhold