Krimi5. april 2024 (opd. 5. april 2024)

Retten slår fast: Tryg skal hoste op

En række privatkunder hos Tryg kan se frem til at tilbagebetaling fra deres forsikringsselskab
Sagen opstod på baggrund af en anonym henvendelse til Forbrugerombudsmanden.
Sagen opstod på baggrund af en anonym henvendelse til Forbrugerombudsmanden.
 Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

En række privatkunder hos forsikringsselskabet Tryg har krav på tilbagebetaling for uvarslede prisstigninger i perioden 2016-2020, fastslår Sø- og Handelsretten i en dom fredag.

Tryg har i en skriftlig kommentar til Ritzau oplyst, at man nu vil nærlæse dommen og overveje, hvad der skal ske.

- Det er helt afgørende for os i Tryg, at vores kunder ved, hvad de betaler for. Vi mener at have fulgt de gældende retningslinjer og Finanstilsynets anvisninger på området, og vi vil nu tage stilling til, om vi vil anke dommen med henblik på en revurdering via retssystemet, skriver Tryg.

Sagen opstod på baggrund af en anonym henvendelse til Forbrugerombudsmanden og handler sig om en række helt almindelige forsikringer, som de fleste har tegnet en eller flere af.

Det drejer sig om forsikring af: indbo, ulykke, rejse, bil, båd, hund, kat, knallert og motorcykel.

Af forsikringsbetingelserne, som er en del af den formelle aftale mellem forsikringsselskabet og forsikringstageren, fremgik det, at væsentlige ændringer ville blive varslet.

Samtidig sagde Tryg, at en løbende regulering af prisen - indeksreguleringen - ikke blev betragtet som en ændring af prisen. Derfor skulle den ikke varsles, men blev automatisk accepteret af kunden, når betalingen skete.

Derudover valgte Tryg, at yderlige regulering af prisen på op til fem procent, ikke var at anse som væsentlig, og den blev derfor heller ikke varslet. Og det er det, som er stridens kerne.

- Efter vores opfattelse kan man slet ikke indgå en bindende aftale med sine kunder om, at de ikke vil blive varslet om prisstigninger, lød det tilbage i 2022 fra daværende forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen.

- Den fortolkning af den aftaleretlige lovgivning er Tryg ikke enig i og derfor har vi anlagt retssagen, sagde hun i en pressemeddelelse i forbindelse med offentliggørelsen af sagsanlægget.

I dag hedder forbrugerombudsmanden Torben Jensen, og han er tilfreds med udkommet af den sag, som blev anlagt under hans forgænger.

- Forsikringskunder skal naturligvis kende prisen på deres forsikringer, og den kan ikke bare sættes op uden varsel, siger Torben Jensen på Forbrugerombudsmandens hjemmeside.

- Retten har nu slået fast, at Tryg Forsikrings aftalevilkår ikke gav selskabet hjemmel til at hæve prisen uden varsel. Det er efter min opfattelse en rigtig afgørelse for forbrugerne, og det er jeg meget tilfreds med, lyder det fra Torben Jensen.

Sø- og Handelsretten skriver i præmisserne for dommen:

- En formulering som i det omtvistede aftalevilkår er et uigennemsigtigt, bredt, ensidigt og arbitrært redskab for Tryg i fortolkningen af, hvad der er væsentligt for at gennemføre en ændring uden varsel. Desuden vil et sådant vilkår kunne medføre betydelige uvarslede forhøjelser set over flere år.

Forbrugerombudsmanden anbefaler, at de kunder, som har haft privatforsikring hos Tryg i perioden fra marts 2016 til februar 2020 kontakter forsikringsselskabet for at høre, om man har penge til gode.

Tryg har dog mulighed for at anke dommen.

Sponsoreret indhold