Krimi22. april 2024 (opd. 22. april 2024)

Regeringen: Vil give kriminalitetstruede unge lommepengejob

Står det til regeringen skal såkaldte lommepengejob være med til at få unge væk fra kriminalitet - sådan lyder et nyt lovforslag
Regeringen skal i den nærmeste fremtid behandle et lovforslag, som kan ende med at give kriminalitetstruede unge såkaldte lommepengejob - det skal være med til at holde dem ude af kriminalitet, er forventningen.
Regeringen skal i den nærmeste fremtid behandle et lovforslag, som kan ende med at give kriminalitetstruede unge såkaldte lommepengejob - det skal være med til at holde dem ude af kriminalitet, er forventningen.
 Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

LÆS OGSÅ: Politiet massivt til stede: Tungt bevæbnede betjente anholder mand

Kriminalitetstruede unge skal have ret til et lommepengejob, som skal være med til at få dem til at vende ryggen til kriminalitet.

Sådan lyder et nyt lovforslag, som regeringen fremsætter den 24. april.

Ifølge beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) vil regeringen med lovforslaget vise, at der er en anden vej end at følge i de "store drenges" fodspor ind i bandemiljøet og ind i kriminalitet.

- Vi ønsker at vise, at der er en anden vej, hvor man kan få arbejde, også som ung i en udsat position, og at det er muligt at tjene sine egne penge på lovlig vis, siger ministeren.

Med lovforslaget skal kommunerne tilbyde unge mellem 13 og 17 år et såkaldt lommepengejob, hvis de bliver henvist til Ungdomskriminalitetsnævnet, eller kommunen modtager dokumentation fra politiet om, at de er mistænkt for at have begået alvorlig kriminalitet.

- De unge kan eksempelvis få et lommepengejob i en daginstitution, en lokal virksomhed eller i et lager i et supermarked, lyder det fra ministeren.

Ane Halsboe-Jørgensen peger på, at flere undersøgelser viser, at der er mange gode effekter ved at have et fritidsjob eller lommepengejob for unge.

- Man har næsten tre gange højere sandsynlighed for at være i job, når man når slut 20’erne, man er mere motiveret for at gå i gang med en uddannelse, og der er 20-30 procent lavere risiko for at modtage en fængselsdom som 25-årig, lyder det fra ministeren.

Spørgsmålet er, om det ikke kan skabe utryghed for de andre medarbejdere?

- Selvfølgelig skal det foregå på ordentlig vis, og selvfølgelig så skal man derfra overholde loven. Men vi har grundlæggende ret gode erfaringer med at bruge både fritidsjob og almindeligt arbejde som en vej ud af kriminalitet, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Hun undlader at svare på, hvorvidt der er en grænse for, hvor alvorlig kriminalitet den unge må have begået for at kunne blive tilbudt et lommepengejob.

Lovforslaget er en del af bandepakken fra november sidste år.

Det skønnes, at der vil være lønudgifter til lommepengejob på 6,7 millioner kroner i 2024 og 13,3 millioner kroner fra 2025 og frem, skriver ministeriet.

Omkring 800 unge vil årligt blive tilbudt et lommepengejob, lyder det fra Ane Halsboe-Jørgensen.

Sponsoreret indhold