Krimi22. november 2023

Positivt at få besked: Christianitter hilser politiaktion velkommen

Det er uvist, hvilken effekt rydning af Pusher Street har, men politiet sender et signal, siger talsperson
- Vi synes, det er positivt, at vi har fået besked om det, lyder det fra talsperson for Christianias pressegruppe
- Vi synes, det er positivt, at vi har fået besked om det, lyder det fra talsperson for Christianias pressegruppe
 Foto: -/picture-alliance/dpa/AP Images

Christianitterne er spændte forud for politiets midlertidige rydning af hashboder i Pusher Street onsdag eftermiddag.

Kommer det til at have en reel effekt på hashsalget i den berygtede gade, eller vender pusherne bare tilbage igen, når politiet forlader fristaden?

- Vi har i 40 år været genstand for forskellige former for aktioner for at få fjernet Pusher Street, og der er ikke nogen af dem, der er lykkedes. Det her er et nyt initiativ, og vi venter jo spændt på at se, om det virker, siger Hulda Mader, der er talsperson for Christianias pressegruppe.

I forhold til de fleste tidligere aktioner i Pusher Street, så har Københavns Politi denne gang altså på forhånd meldt ud, at man vil rydde gaden og stoppe hashsalget.

- Vi synes jo, det er positivt, at vi har fået besked om det, og at pusherne også har fået besked om det, fordi så bliver vi fri for voldelige konfrontationer, så på den måde er det rigtig fint, siger Hulda Mader.

- Politiet viser udadtil, at "her skal der ikke sælges hash". Spørgsmålet er så bare, om der bliver solgt hash et andet sted på Christiania i stedet for i Pusher Street.

Politiet vil onsdag klokken 15 rydde Pusher Street og være til stede resten af dagen. Politiet har ligeledes meldt ud, at man vil være synlig de steder, hvor man formoder, hashsalget vil flytte hen.

På Christiania gør man sig ikke store forhåbninger om, at pusherne fremover vil holde sig væk.

- Hvis der ikke er noget politi i morgen (torsdag, red.), så kommer pusherne tilbage. Sådan har det været, hver gang der har været nogle razziaer. Vi kan ikke vide, om pusherne vender tilbage i morgen, men det er der en stor sandsynlighed for, at de gør, siger Hulda Mader.

Christianitterne, regeringen og politikerne i Københavns Borgerrepræsentation er enige om, at der skal ske en permanent lukning af hashhandlen på Pusher Street.

Den midlertidige lukning af gaden onsdag er et skridt i den retning, lød det fra politiet mandag.

- Det er jo blevet vedtaget på et fællesmøde, at gaden skal lukkes. Det var et flertal af dem, der var til stede, som bakkede op om det, men der er jo folk på Christiania, der synes, det er en overreaktion, og at man hellere skulle prøve noget andet, og som synes, det skal være lovligt at sælge hash, siger Hulda Mader.

- Men vores officielle holdning er, at der ikke skal sælges hash, og slet ikke på den måde, det er sket de sidste par år, hvor der har været bander, vold og mord. Det kan vi slet ikke leve med.

Onsdagens lukning af Pusher Street bliver den første af en række midlertidige lukninger, som Københavns Politi vil gennemføre den kommende tid.

Det skal sende "et signal" til de kriminelle, der indgår i den organiserede hashhandel, om, at Pusher Street på et tidspunkt bliver lukket permanent. Det har Københavns Politi tidligere oplyst.

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) siger forud for rydningen af Pusher Street, at målet stadig er, at det permanent lukker.

- Forudsætningen for det er, at vi får taget toppen af efterspørgslen ude på Christiania.

- Og det gør vi ved at straffe både købere og sælgere hårdere, siger ministeren til TV 2 Kosmopol.

Sponsoreret indhold